Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Românii și bulgarii sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială în UECea mai ridicată pondere a populaţiei supusă riscului de sărăcie şi excluziune socială în Uniunea Europeană se înregistra anul trecut în: România (34%), Bulgaria (32%), Grecia şi Spania (ambele cu 28%), arată datele prezentate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În contrast, cea mai scăzută pondere a persoanelor supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra anul trecut în Cehia (11%), Slovenia (13%) şi Finlanda (14%), conform Agerpres.
În 2021, erau în Uniunea Europeană 95,4 milioane de persoane supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, reprezentând 21,7% din populaţie, o uşoară creştere faţă de 2020 (94,8 milioane de persoane, 21,6% din populaţie).
Euro ar putea ajunge la 5 lei până la sfârșitul anuluiEuro își continuă drumul către pragul psihologic de 5 lei. Joi, 15 septembrie 2022, a fost a zecea zi consecutivă în care moneda europeană s-a apreciat față de leu. Acest lucru generează efecte în lanț - de la creșterea prețurilor la produsele importate până la creșterea chiriilor și majorarea ratelor pentru cei care au credite în euro.
După o lună în care euro a atins minimul ultimilor doi ani, acum moneda europeană a intrat din nou pe un trend crescător.
Moneda euro s-a apreciat în ultima săptămână de la 4,82 lei până la 4,92 lei. Specialiștii spun că acest trend se va păstra și în perioada următoare.
„Undeva 1-2 la sută depreciere pe an, ceea ce înseamnă că la final de an tindem către 5 lei pe euro, iar anul următor către 5,05, poate chiar 5,1 lei pe euro la finalul lui 2023”, spune Iancu Guda, realizatorul emisiunii „Banii în mișcare” de la Digi24.
Aprecierea euro vine la scurt timp după ce Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință cu un procent istoric de 0,75 puncte, ceea ce a făcut ca încrederea investitorilor în moneda europeană să crească.
Ciucă: Prima cerere de plată din PNRR pentru România, în valoare de 2,6 miliarde de euro, a fost avizată pozitiv de Comisia EuropeanăNicolae Ciucă anunță că astăzi Comisia Europeană a avizat pozitiv prima cerere de plată din PNRRR pentru România, cerere care a fost depusă la data de 31 mai. Astfel, Comisia a disponibilizat suma de 2,6 miliarde de euro pentru economia românească, spune premierul.
„Valorificăm resursele de care România beneficiază prin PNRR și pregătim pentru această toamnă transmiterea celei de a doua cereri de plată, fundamentată pe realizarea a ceea ce ne-am asumat că facem în primele două trimestre ale acestui an”, a precizat Ciucă.
„Decizia de astăzi a Comisiei Europene, de a da aviz pozitiv primei cereri de plată din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe care România a depus-o la 31 mai, confirmă disponibilizarea sumei de 2,6 miliarde de euro pentru economia românească. Este rezultatul efortului coordonat la nivel guvernamental, concretizat în îndeplinirea țintelor și jaloanelor asumate de Guvern pentru ultimul trimestru al anului trecut și transpuse în reforme demarate în mai multe domenii”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.
Comentarii articol (0)