Ordinul ANAF nr. 1094/2016 , publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 239 din 31 martie 2016 și care a intrat în vigoare la aceeași dată, a aprobat un nou model al Procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor.
Documentul va fi utilizat, ca și până acum, de personalul cu atribuții de inspecție fiscală, împuternicit de către Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Noua variantă se va întocmi în 3 exemplare de agentul constatator, dintre care primul exemplar rămâne la organul fiscal de administrare competent, al doilea la contravenient și ultimul la agentul constatator care a efectuat constatarea faptei.
Ordinul ANAF nr. 1094/2016 a abrogat Ordinul ANAF nr. 3743/2014 prin care era aprobat vechiul model al procesului-verbal. Cu toate acestea, vechiul formular va putea fi utilizat de inspectorii fiscali până la epuizarea stocului existent, dar nu mai târziu de data de 30 septembrie 2016.
Potrivit Codului de procedură fiscală, în timpul inspecției fiscale, inspectorii fiscali pot efectua un control inopinat, în urma căruia vor încheia un proces-verbal.
Potrivit referatului de aprobare al actului normativ al Fiscului, comunicarea procesului-verbal se face de către organul care a aplicat sancțiunea, în termen de cel mult două luni de la data aplicării acesteia.
În 48 de ore, poate fi achitat jumătate din minimul amenzii din procesul verbal
De asemenea, în Ordinul ANAF nr. 1094/2016 au fost transpuse prevederile art. 16 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări de Legea nr. 180/2002 referitoare la achitarea în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate.
În schimb, în caz de neachitare a amenzii/lor în termen de 15 zile de la data înmânării/comunicării procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, se va proceda la executarea silită.
Important! Împotriva procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării. Plângerea se va depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția și va fi însoțită de o copie a procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, precum și de alte acte doveditoare în susținerea plângerii.
De la 1 ianuarie, durata inspecției fiscale a fost modificată
Vă reamintim că durata inspecției fiscale este de maximum 180 de zile pentru contribuabilii mari, precum și pentru contribuabilii/plătitorii care au sedii secundare, indiferent de mărime, 90 de zile pentru contribuabilii mijlocii, respectiv 45 de zile pentru ceilalți contribuabili.
Dacă inspecția fiscală nu se finalizează într-o perioadă reprezentând dublul duratei legale, inspecția fiscală încetează fără a se emite raportul de inspecție fiscală și decizie de impunere sau decizie de nemodificare a bazei de impunere; inspecția poate fi reluată în perioada de prescripție, doar cu aprobarea organului ierarhic superior.
Potrivit Codului de procedură fiscală, contribuabilii trebuie să le asigure inspectorilor un spațiu adecvat și logistica necesară desfășurării inspecției fiscale, iar inspecția fiscală se desfășoară, de regulă, în timpul programului de lucru al contribuabilului/plătitorului.
În situația în care nu există sau nu poate fi pus la dispoziția inspectorilor un spațiu de lucru adecvat pentru derularea inspecției fiscale, atunci activitatea de inspecție se poate desfășura la sediul organului fiscal sau în orice alt loc stabilit de comun acord cu contribuabilul/plătitorul.
Mai mult, pe durata inspecției, contribuabilii au obligația să colaboreze cu inspectorii fiscali.
Comentarii articol (0)