ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Verificarea situației fiscale personale: Modelul procesului-verbal de amendare a fost actualizat de către ANAF
Modelul procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, folosit de către inspectorii fiscali în activitatea de verificare a situației fiscale personale, a fost actualizat printr-un ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) publicat joi în Monitorul Oficial, care se aplică deja. Prin acest ordin a fost modificat, de asemenea, în lumina schimbărilor legislative intervenite în domeniu, și regimul juridic al acestui proces-verbal. În plus, ordinul aduce și modificarea termenului de plată a jumătate din minimul amenzii, de la 48 de ore la 15 zile disponibile în acest sens.
Articolul continuă mai jos
Concret, conform Ordinului ANAF nr. 1.036/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 702/2021,
formularul „Proces-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor”, folosit în activitatea de verificare a situației fiscale personale, a fost actualizat, în contextul în care cel utilizat până acum de inspectorii fiscali era cel aprobat în urmă cu cinci ani, prin Ordinul ANAF nr. 2.313/2016. Așadar, având în vedere că ultima actualizare data din 2016, ANAF a considerat că se impunea această modificare.
Astfel, prin ordinul publicat în Monitorul Oficial, a fost abrogat Ordinul ANAF nr. 2.313/2016 și, totodată, a fost aprobat noul proces-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor utilizat în activitatea de verificare a situației fiscale personale.
De asemenea,
ținând cont de modificările survenite prin Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, care a adus o serie de schimbări în cadrul OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor,
se impunea și corelarea conținutului procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor cu noile reglementări, care s-a făcut, astfel, conform Ordinului ANAF nr. 1.036/2021, prin modificarea:
- termenului de plată a amenzii; dar și a
- regimului juridic al procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției în titlu de creanță și înștiințare de plată.
În ceea ce privește
termenul de plată a amenzii, prin ordinul ANAF a fost schimbată legislația în sensul în care, în cadrul noului model de proces-verbal, a fost inclus și un nou termen conform căruia “
contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”. Conform prevederii anterioare, pe de altă parte, care era inclusă în procesul-verbal folosit până la intrarea în vigoare a noului ordin al ANAF, contravenientul putea achita "
pe loc sau în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii".
Această modificare rezidă, după cum spuneam, într-o armonizare a legislației, dat fiind faptul că Legea nr. 203/2018 a adus câteva schimbări semnificative, printre care și prevederea conform căreia “
[p]rocesul-verbal de constatare a contravenției va cuprinde în mod obligatoriu: (…) posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”. Această reglementare reflectă faptul că, odată cu modificarea termenului de plată în cazul procesului-verbal de constatare a contravenției, se impunea, încă de acum trei ani, de la momentul schimbării legislației, și modificarea termenului de plată a amenzii aferente procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, folosit de către inspectorii fiscali în activitatea de verificare a situației fiscale personale.
În plus, tot potrivit Legii nr. 203/2018, ”
[p]rocesul-verbal [...] de constatare a contravenției este titlu de creanță și înștiințare de plată”, astfel că, prin acest nou ordin al ANAF, a intervenit și
modificarea regimului juridic al procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției în cazul verificării situației fiscale personale ca fiind atât titlu de creanță, cât și înștiințare de plată.
Înainte de modificarea cu pricina, era menționat în mod concret că înștiințarea de plată se comunica contravenientului odată cu procesul-verbal care, așadar, nu reprezenta, la acel moment, și înștiințare de plată.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.