1. România Liberă: Scriitorul Claudiu M. Florian, premiul UE pentru literatură.
Scriitorul român Claudiu M. Florian a fost desemnat marţi laureat al Premiului Uniunii Europene pentru literatură 2016, pentru cartea "Vârstele jocului. Strada cetăţii", publicată în 2012 de editura Cartea Românească, potrivit Reprezentanţei Comisiei Europene în România, citată de Agerpres.
12 autori europeni au primit anul acesta premiul UE pentru literatură. Alături de autorul român, lista îi include pe Christophe Van Gerrewey (Belgia), Tanja Stupar-Trifunović (Bosnia-Herţegovina), Antonis Georgiou (Cipru), Bjorn Rasmussen (Danemarca), Paavo Matsin (Estonia), Selja Ahava (Finlanda), Nenad Joldeski (FYROM), Benedict Wells (Germania), Gast Groeber (Luxemburg), Jasmin B. Frelih (Slovenia) şi Jesús Carrasco (Spania).
Cetatea Sarmizegetusa şi monumente din Roma Antică pot fi vizitate virtual, la prima expoziţie 3D din ţară, de la Muzeul Naţional de Istorie din Cluj-Napoca. Vizitatorii trebuie să se aşeze în faţa unui ecran, iar cu ajutorul unui soft pot ridica obiecte, se pot plimba în interiorul obiectivelor, între timp primind informaţii despre diverse obiecte.
Expoziţia este o premieră naţională şi le permite vizitatorilor să facă tururi virtuale ale unor obiective cartografiate în format 3D - Forul lui Augustus, Forul Păcii din Roma, Templul Mare din Sarmizegetusa -, dar pot participa şi la o simulare interactivă a cercetărilor de la Sarmizegetusa Regia şi de la sediul guvernatorului financiar al Daciei.
Regizoarea Anca Damian figurează în selecția realizată de Fondul Eurimages al Consiliului Europei, care s-a asociat cu Festivalul de Film de la Istanbul pentru decernarea primului său premiu Audentia celei mai bune regizoare, la sfârșitul celei de-a 35-a ediții a manifestării artistice, care se desfășoară între 7 și 17 aprilie, informează un comunicat postat pe site-ul instituției europene.
Având o valoare de 30.000 de euro, premiul Audentia a fost creat de Eurimages în cadrul strategiei sale pentru egalitatea de gen și al planului de acțiune destinat să promoveze rolul femeii în domeniul industriei cinematografice europene.
Bucureştenii care vor trece în perioada 18-22 aprilie, între orele 17:30-19:00, prin staţiile de metrou Piaţa Unirii 1, Piaţa Unirii 2, Universitate şi Piaţa Victoriei vor fi martorii unor concerte de muzică clasică, susţinute pe peron de artişti talentaţi, dar şi de studenţi şi masteranzi.
Organizaţia nonguvernamentală Arta nu muşcă, cu susţinerea Metrorex, oferă bucureştenilor o săptămână de muzică clasică la metrou, în cele mai tranzitate patru staţii, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.
Există întotdeauna speranţă. Chiar şi într-o ţară în care realitatea e împovărătoare, iar oamenii găsesc mai uşor motive pentru a se cufunda în ofuri copleşitoare. Nu e simplu să fii optimist în România, însă nici imposibil nu este. Trebuie doar să te încăpăţânezi suficient de tare ca să descoperi experienţele pozitive, lucrurile bune, realităţile fericite. În weekend, noi vă prezentăm cel puţin o ştire pozitivă din România. Ca să înţelegem că realitatea are mereu şi o valenţă de care merită să ne bucurăm. Alte motive de bucurie mai găsiţi aici.
Comentarii articol (0)