1. "Asculta 5 minute de muzica clasica" devine proiect national in scolile din Romania
Radio Romania Muzical si Ministerul Educatiei Nationale au semnat un protocol de colaborare in cadrul caruia proiectul "Asculta 5 minute de muzica clasica" devine program national in scoli, incepand cu anul scolar 2014-2015.
Radio Romania Muzical, unicul post de radio din Romania dedicat muzicii clasice, va pune la dispozitia profesorilor cele mai importante piese muzicale din repertoriul romanesc si universal. Acestea sunt insotite de explicatii al caror scop este familiarizarea elevilor cu muzica clasica.
"In efortul nostru de educare a copiilor consideram ca este de datoria noastra sa iesim din studiourile de emisie si din salile de concerte si sa mergem direct la ei. Este foarte important pentru copii sa inteleaga ceea ce asculta. Doar in felul acesta ajung sa iubeasca muzica clasica. Avem nevoie de generatii cu o educatie diversa, nu doar de prizonieri ai tehnologiei", a declarat Liliana Staicu, manager Radio România Muzical.
Proiectul "Asculta 5 minute de muzica clasica" are si o componenta activa: incepand cu 1 octombrie, pe site-ul www.romania-muzical.ro, vor fi demarate mai multe concursuri. Elevii care vor raspunde intrebarilor referitoare la piesele muzicale puse la dispozitie de Radio Romania Muzical vor fi premiati cu CD-uri si carti.
2. "Zilele Culturii Romane" la Berna, in Elvetia
Institutul Cultural Roman de la Berlin organizeaza, in perioada 10-14 septembrie 2014, "Zilele Culturii Romane" la Berna, in Elvetia. Printr-o variata oferta de genuri, programul evenimentului este destinat redescoperirii unor segmente apartinand patrimoniului spiritual romanesc, precum si familiarizarii acestuia cu diverse productii culturale contemporane romanesti din variate domenii: muzica, design, literatura si film.
Prin anvergura sa, evenimentul reprezinta o premiera in colaborarea romano-elvetiana pe plan cultural.
Timp de cinci zile, o serie de scene si spatii de prestigiu ale capitalei Elvetiei vor gazdui expozitii, concerte, proiectii de filme artistice si documentare, lecturi literare si reprezentatii teatrale, in interpretarea unor nume sonore ale muzicii, literaturii, filmului si teatrului romanesc.
Printre protagonistii Zilelor Culturii Romane se numara scriitorii Ana Blandiana si Marius Daniel Popescu, regizorii Stere Gulea, Anca Damian, Iulia Rugina, Vlad Petri si Tom Wilson, celebrul cvartet Balanescu si trupa de muzica experimental-electronica Coughy.
3. Orchestra Nationala Radio, de la Bucuresti la Kuala Lumpur
Orchestra Nationala Radio, devenita un adevarat ambasador cultural al Romaniei peste hotare, este din nou invitata la un eveniment international de anvergura: pe 9 si 10 septembrie 2014, ansamblul va canta la Kuala Lumpur, capitala Malaeziei, la World Summit on Media for Children.
Cele doua concerte vor fi inregistrate si filmate de Radioteleviziunea publica din Kuala Lumpur si vor fi preluate de toti membrii Uniunii Asiatice de Radio (Asian Broadcasting Union), ajungand la un numar de peste 4 miliarde de ascultatori si telespectatori, intr-un spatiu geografic ce acopera jumatate de planeta.
Turneul este organizat de Radio Romania si Asian Broadcasting Union cu sprijinul Institutului Cultural Roman.
Repertoriul va fi unul deosebit: doua creatii romanesti, veritabile "carti de vizita" ale culturii noastre, Rapsodia romana nr. 1, celebra lucrare a lui Enescu, si Ciocarlia (A. Dinicu). Pe langa acestea, vor fi si partituri din repertoriul clasic international, ca Suita din Lacul lebedelor (Ceaikovski), Burlesca pentru pian si orchestra, semnata de Richard Strauss sau Melodii lautaresti, partituri care apartin violonistului si compozitorului spaniol Pablo de Sarasate.
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (4)