Buna ziua
As dori foarte mult sa cunosc cum as putea sa rezolv o situatie foarte neplacuta. Pe scurt este vorba despre o formatie de muzica pop rock cu activitate incepand din anul 2003. Am fost membru titular in aceasta formatie pana in anul 2009 perioada in care am creat aproximativ 24 de piese originale alaturi de ceilalti membrii ai formatiei. Din 2006 am intrat in studiou pentru inregistrari si am finalizat 10 piese muzicale pentru un album muzical ce va fi scos pe piata in 2010. Intre timp in urma unor conflicte am fost dat afara din formatie. Vreau sa stiu cum pot sa intru in posesia drepturilor de autor pentru materialul inregistrat si cum pot sa-mi recuperez partea financiara investita in acesti 6 ani de munca. Inregistrarile si unele scule pentru sala de repetitii au fost cumparate si platite si de catre mine.
In continuare mentionez ca formatia are activitate (concerte) si canta piesele la care am lucrat si eu. Vreau sa stiu cum pot sa rezolv aceasta situatie neplacuta care mi-a macinat sanatatea.
Va multumesc anticipat
A.P.
Buna ziua,
Dreptul de autor asupra unei compoziţii muzicale se naşte din momentul creării compoziţiei muzicale, oricare ar fi modul sau forma concretă de exprimare.
Comunicare publica
Orice comunicare publica a unei compozitii muzicale fie prin intermediul unei inregistrari, fie prin intermediul unei aparitii publice, inclusiv prin difuzare sau radiodifuzare, se poate face numai in baza unei autorizari din partea detinatorului drepturilor de autor sau a organismului de gestiune colectiva, de obicei in schimbul unei remuneratii.
Aceste autorizatii se obtin, de regula, de la organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor (cum ar fi UCMR-ADA), in schimbul unei taxe de folosire a intregului patrimoniu al organismului de gestiune colectiva.
Cuantumul taxei este stabilit prin lege si difera in functie de utilizator: radio, Tv, operatori de cablu, restaurant, bar, discoteca, etc.
Atestarea autorului unei creaţii se poate face prin înscrierea acesteia în repertoriul unui organism de gestiune colectivă a dreptului de autor (OGC). Funcţionarea OGC este monitorizată de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.
OGC protejează creaţiile oricărei persoane care le înscrie în repertoriul lor, indiferent dacă este membră a vreunei uniuni de creatori (e.g.: Uniunea Artiştilor Plastici, Uniunea Arhitecţilor, Uniunea Cineaştilor, etc.) sau nu.
Dacă activitatea dvs. se desfăşoară în domeniul muzicii, aveţi posibilitatea de a vă înscrie lucrările în repertoriul administrat de către OGC UCMR-ADA (Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturi de Autor).
Protectia drepturilor
a) Protecţia legală a drepturilor patrimoniale de autor se întinde pe durata vieţii compozitorului, iar după moartea acestuia drepturile se transmit prin moştenire, potrivit legislaţiei civile, pe o perioadă de 70 de ani, oricare ar fi data la care opera a fost adusă la cunoştinţă publică în mod legal.Dacă nu există moştenitori, exerciţiul acestor drepturi revine organismului de gestiune colectivă mandatat în timpul vieţii de către compozitor sau, în lipsa unui mandat, organismului de gestiune colectivă cu cel mai mare număr de membri, din domeniul respectiv de creaţie.
Dacă, după încetarea perioadei de protecţiei a dreptului de autor, o persoană aduce la cunoştinţă publică, în mod legal, pentru prima oară, o operă care nu a fost niciodata publicata (de exemplu, o partitura necunoscuta a lui Mozart), aceasta persoana beneficiază de o protecţie echivalentă cu cea a drepturilor patrimoniale ale autorului pentru o perioada de 25 de ani.
b) Protectia legala a drepturilor morale dureaza toata viata autorului, iar dupa moartea acestuia se transmit prin mostenire, pe durata nelimitata. Daca nu exista mostenitori, exercitiul drepturilor morale revine UCMR-ADA.
La expirarea duratei legale de protecţie a drepturilor de autor, compoziţia muzicală intră în domeniul public, ceea ce înseamnă că orice persoană poate folosi opera fără a solicita acordul deţinătorului drepturilor de autor, cu conditia sa nu incalce drepturile morale ale autorului.
Nu ai nevoie de autorizare pentru a include intr-o compozitie muzicala un fragment dintr-o compozitie muzicala veche pentru care a expirat durata de protectie legala, dar nu te poti pretinde autorul fragmentului respectiv.
Contacte:
- UCMR-ADA Director executiv Ana Achim; Bucureşti, Calea Victoriei nr. 141, sector 1; Telefon 316.7976, 316.7977, 317.7966; Fax 316.5880, 317.7211; E-mail ada@ucmr-ada.ro, secretar@ucmr-ada.ro; Internet www.ucmr-ada.ro.
- VISARTA
Director Gheorghe Voican; Bucureşti, str. Nicolae Iorga nr. 21, sector 1; Telefon / fax 313.0398; E-mail office@visarta.ro; Internet www.visarta.ro.
- DACIN SARA Director general Mircea Mureşan; Bucureşti, str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6, corp B, et. 3, cam. 50, sector 1; Telefon 314.5731, 031-102.3076; Fax 315.8483; E-mail dacinsara@b.astral.ro Internet www.dacinsara.ro.
- CREDIDAM
Director general ªtefan Gheorghiu; Bucureşti, str. Jules Michelet nr.15-17, sector 1; Telefon / Fax 318.5813, 307.9200, 307.9201. E-mail office@credidam.ro, stefan.gheorghiu@credidam.ro; Internet www.credidam.ro.
Ucmr -ada sau upfr
A. Ionut
Pentru activitatea desfasurata la un bar-club la care din cele doua organisme de gestiune colectiva a drepturilor de autor (UCMR-ADA sau UPFR) se achita taxele ... (vezi toată discuția)