Pentru a evita acumularea de datorii, autorităţile au implementat măsura publicării online a listelor contribuabililor care au bani de plătit Fiscului. Dacă până anul trecut erau publicate doar numele persoanelor juridice cu datorii, din acest an se publică şi numele persoanelor fizice cu restanţe.
"Organele fiscale au obligaţia de a publica pe pagina de internet proprie lista debitorilor persoane fizice şi juridice care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii. Lista se publică trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare şi cuprinde obligaţiile fiscale restante la sfârşitul trimestrului şi neachitate la data publicării listei", este prevăzut în Codul de procedură fiscală.
Procedura de publicare a numelor contribuabililor cu restanţe a fost stabilită prin Ordinul ANAF nr. 558/2016, în acesta fiind trecute sumele minime datorate pentru care se face includerea în "listele ruşinii". Concret, fac obiectul publicării în liste obligaţiile fiscale restante al căror cuantum total este peste plafoanele următoare:
- 1.500 de lei pentru marii contribuabili;
- 1.000 de lei pentru contribuabilii mijlocii;
- 500 de lei pentru celelalte categorii de debitori (inclusiv persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere);
- 100 de lei pentru persoanele fizice (altele decât cele de la punctul anterior).
Totuşi, reprezentanţii ANAF au anunţat recent că vor schimba aceste plafoane, care ar urma să fie:
- 100.000 de lei pentru marii contribuabili;
- 50.000 de lei pentru contribuabilii mijlocii;
- 10.000 de lei pentru celelalte categorii de debitori (inclusiv persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere);
- 1.500 de lei pentru persoanele fizice (altele decât cele de la punctul anterior).
Argumente PRO:
1. Publicarea listelor datornicilor este o măsură bună pentru autorităţi, deoarece în acest fel se va evita acumularea de datorii excesive la bugetul de stat.
2. Contribuabilii vor fi mai responsabili şi vor face eforturi atât pentru a fi scoşi de pe "listele ruşinii", cât şi pentru a nu ajunge din nou într-o astfel de situaţie, deoarece publicarea pe o listă a datornicilor le poate afecta afacerea.
Argumente CONTRA:
1. În cazul persoanelor fizice, măsura implementată de autorităţi, chiar dacă are drept scop evitarea acumulării de datorii, nu respectă principiul proporţionalităţii prevăzut de Legea datelor personale. Totodată, se poate spune că este încălcat principiul constituţional al ocrotirii demnităţii umane.
2. În cazul firmelor, publicarea online pe listele datornicilor nu poate avea decât efecte negative. Imaginea acestora va suferi şi este posibil ca din acest motiv să piardă clienţi sau parteneri de afaceri atât pe moment, cât şi pe viitor. Într-o astfel de situaţie, statul va avea şanse reduse să-şi mai recupereze datoriile.
Voi sunteţi de acord cu publicarea online a listelor datornicilor?
Comentarii articol (10)