În baza Planului General de asigurare a ordinii și siguranței publice, Petre Tobă, ministrul afacerilor interne, a decis suplimentarea numărului efectivelor care vor acționa în timpul sărbătorilor pascale și de Florii în toată țara, se arată într-un comunicat oficial al MAI.
Astfel, ministrul Tobă a dispus ca cei aproape 11.000 de polițiști, care vor acționa suplimentar față de cei care se află în dispozitivul curent de ordine și siguranță publică, să aibă ca prioritate fluidizarea traficului rutier, combaterea evaziunii fiscale și a comerțului cu produse contrafăcute.
Pe lista priorităților polițiștilor angrenați de sărbători se află și prevenirea și descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniștea cetățenilor în timpul manifestărilor religioase, oamenii legii fiind obligați să intervină rapid în cazul comiterii unor fapte antisociale.
Polițiștii vor fi ajutați și de 7.500 de jandarmi, astfel că vor acționa în dispozitive mixte de ordine și siguranță publică.
În cazul unor situații de urgență, la nivel național au fost pregătiți peste 5.000 de pompieri, cu peste o mie de autospeciale. Iar 500 de inspectori de prevenire au început să verifice deja unitățile economice și locurile de cazare, aflate în special în zonele turistice și de pelerinaj.
Ministrul afacerilor interne a pus la dispoziție și 15 elicoptere pentru cazurile medicale de urgență, astfel că personalul specializat va avea posibilitatea să intervină în toate punctele de operare aeriene din întreaga țară.
3.000 de polițiști acționează la frontiere
La graniţele României cu Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova vor acționa 3.000 de polițiști pentru a asigura fluenţa traficului de persoane şi a mijloacelor de transport.
Asta pentru că Poliția de Frontieră a dispus „măsuri organizatorice de suplimentare a personalului repartizat la controlul documentelor până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic", se mai arată în comunicatul MAI. De asemenea, sursa citată subliniază că vor fi suplimentate arterele de control, pe sensul de ieşire sau intrare în ţară, după caz, în limita configuraţiei şi a infrastructurii punctelor de trecere a frontierei.
Totodată, polițiștii de frontieră vor combate și migrația ilegală, dar mai ales contrabanda cu bunuri de larg consum.
Pentru evitarea aglomerărilor, polițiștii recomandă participanţilor la trafic să folosească toate punctele de frontieră şi aplicaţia online a Poliţiei de Frontieră. Mai exact, lista tuturor punctelor de frontieră accesibile include:
Pe frontiera româno-ungară:
• pe raza județului Timiş: P.T.F. Cenad - Kiszombor;
• pe raza județului Arad: P.T.F. Nădlac - Nagylak; P.T.F. Nădlac II- Csanadpalota; P.T.F. Turnu - Batonnya; P.T.F. Vărşand - Gyula;
• pe raza județului Bihor: P.T.F. Salonta - Mehkerek; P.T.F. Borş - Artand; P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany; P.T.F. Săcuieni - Letavertes;
• pe raza județului Satu Mare: P.T.F. Urziceni - Vallaj; P.T.F. Petea - Csengersima.
Pe frontiera româno-bulgară:
• pe raza județului Giurgiu: P.T.F. Giurgiu- Ruse;
• pe raza județului Constanţa: P.T.F. Vama Veche; P.T.F. Ostrov - Silistra; P.T.F. Negru Vodă-Kardam;
• pe raza județului Dolj: P.T.F. Bechet-Orjahovo; P.T.F. Calafat-Vidin.
Pe frontiera româno-moldoveană:
• pe raza județului Galaţi: P.T.F. Oancea-Cahul; P.T.F. Galaţi-Giurgiulești;
• pe raza județului Vaslui: P.T.F. Albiţa-Leușeni;
• pe raza județului Iaşi: P.T.F. Sculeni-Sculeni;
• pe raza județului Botoşani: P.T.F. Rădăuţi - Prut-Lipcani; P.T.F. Stînca-Costeşti.
Important! Persoanele care călătoresc în Bulgaria în această perioadă, în punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, sunt rugați să țină cont de faptul că se lucrează la reabilitarea podului Giurgiu-Ruse, iar circulația pe pod se face alternativ, pe o singură bandă, acest fapt putând să determine aglomerări și ore de așteptare.
Comentarii articol (0)