Propunerea premierului pentru pentru funcţia de ministru al fondurilor europene, Cristian Ghinea, a fost acceptată azi de preşedintele ţării, Klaus Iohannis, care l-a numit prin Decretul nr. 435/2016, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 325. Până acum, Ghinea a fost consilier de stat în Cancelaria primului-ministru, cu atribuţii în domeniul afacerilor europene.
Premierul Dacian Cioloş a acceptat luni demisia Aurei Carmen Răducu din funcţia de ministru al fondurilor europene, potrivit unui anunţ al Executivului: “Am acceptat demisia doamnei ministru Aura Carmen Răducu. În perioada imediat următoare voi înainta domnului Președinte Klaus Iohannis o propunere pentru funcția de ministru al Fondurilor Europene”, scrie în documentul remis redacţiei noastre.
Conform Legii nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, demisia este una dintre situaţiile în care funcţia de membru al Executivului încetează. "Demisia din funcţia de membru al Guvernului se anunţă public, se prezintă în scris primului-ministru şi devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii", este precizat în actul normativ.
Concret, atunci când încetarea calităţii de membru al Guvernului intervine ca urmare a demisiei, preşedintele României trebuie să ia act de acest lucru, la propunerea prim-ministrului, şi să declare vacantă funcţia de membru al Executivului. Apoi, numirea în funcţia de membru al Guvernului se face de către preşedintele României, în baza propunerii înaintate de prim-ministru.
În fine, noul ministru va trebui să depună, în faţa şefului statului, următorul jurământ prevăzut în Constituţie: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".
Motivele demisiei ministrului fondurilor europene
Prin intermediul unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene, Aura Carmen Răducu a explicat că şi-a depus demisia la cererea premierului ţării, având în vedere nemulţumirile Guvernului legate de obiectivele pe termen scurt asumate de instituţia pe care a condus-o.
"Regret că nu am avut şansa de a duce la bun sfârşit acţiunile pe care ni le propusesem, dar ramân un susţinător al politicii de coeziune, al principiilor europene şi al utilizării cât mai eficiente şi profesioniste a fondurilor europene pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării", a spus Răducu, care a ţinut totodată să mulţumească tuturor celor cu care a lucrat.
De altfel, printre priorităţile asumate de minister, multe dintre acesta aflate, potrivit documentului amintit, într-un stadiu avansat de implementare, se numără creşterea transparenței în implementarea programelor și proiectelor europene, informarea cât mai corectă a cetăţenilor privind utilizarea fondurilor europene/publice, o comunicare mai bună cu beneficiarii şi sprijin direct, la nivel regional şi local, prin organizarea unui sistem unitar şi profesionist de informare, lansarea, împreună cu ministerele sectoriale, a proiectelor europene pentru perioada 2014-2020 sau realizarea de analize complexe privind impactul celor nouă ani de politică de coeziune, cu scopul eliminării problemelor şi blocajelor înregistrate, precum şi reducerea neregulilor.
Notă: Aura Răducu este cel de-al doilea ministru din Cabinetul Cioloş care demisionează, după ministrul muncii, Ana Costea - detalii sunt aici.
Comentarii articol (0)