Românii fug de PFA-uri şi îşi fac SRL-uri. În primul trimestru s-au înfiinţat cu 9,4% mai multe firme faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie adevarul.ro
În primul trimestru din 2016 s-au înfiinţat 32.335 de firme, cu 9,4% mai multe faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Numărul mare de firme a apărut pe fondul reorientării către un SRL a celor care au lucrat până acum ca persoane fizice autorizate (PFA) şi au recurs la această metodă pentru a plăti mai puţine impozite la stat. În prima lună din an, numărul de de firme nou-înregistrate la Registrul Comerţului a fost de 8.288, în scădere cu 2,5% faţă de ianuarie 2015. În februarie însă, au fost înregistrate 11.159 de firme, cu 13,2% mai multe faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce în martie s-au înfiinţat 12.888 de firme noi. Potrivit ONRC, SRL-urile deţin majoritatea absolută, cu aproape 70% din totalul înregistrărilor din primele trei luni. Aceleaşi date arată că românii renunţă să lucreze ca persoane fizice autorizate şi-şi fac propriile SRL-uri, ca să plătească mai puţine impozite la stat.
În primele trei luni din an, numărul de PFA-uri nou înregistrate a scăzut până la 6.149, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când erau înregistrate 8.792. Reducerea abruptă vine după ce, de la 1 ianuarie, statul a introdus plata obligatorie a contribuţiei la pensie pentru PFA-uri, iar impozitarea firmelor mici s-a redus.
Un nou aeroport în România: Va fi funcţional în maximum trei ani, anunţă capital.ro
Primăria Braşov va intra în asociere cu Consiliul Judeţean (CJ), cu un procent de 51%, pentru finanţarea lucrărilor de construcţie care trebuie finalizate la Aeroportul internaţional Braşov - Ghimbav, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul George Scripcaru.
"În momentul de faţă, acest proiect, cel mai important al Braşovului, are o problemă de finanţare, iar municipiul Braşov poate să susţină împreună cu Consiliul Judeţean continuarea lucrărilor pentru finalizarea investiţiei. În acest sens, municipiul reşedinţă, în baza analizelor făcute cu colegii de la Consiliul Judeţean, va supune aprobării plenului Consiliului Local din această lună propunerea ca municipiul Braşov să intre în acest proiect cu o pondere de 51%. Am început discuţiile cu BERD şi există disponibilitatea pentru accesarea unei finanţări, având în vedere că avem un grad scăzut de îndatorare şi ne permitem un împrumut, faţă de Consiliul Judeţean care are un grad mare de îndatorare. Acest proiect nu poate fi implementat aşa cum s-a încercat până acum doar de Consiliul Judeţean, ci trebuie făcut împreună cu Primăria. Este un proiect public, o investiţie foarte importantă a Braşovului, pe care trebuie să o finalizăm", a subliniat Scripcaru.
Comentarii articol (2)