Prin încheierea contractelor colective de muncă se urmărește promovarea și apărarea intereselor părților semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de muncă, în vederea asigurării păcii sociale. În prezent, atât Codul Muncii, cât și Legea dialogului social nr. 62/2011 aduc precizări privind contractul colectiv de muncă.
Aspecte privind negocierea contractelor colective de muncă la nivel de unitate
Contractele colective de muncă se pot negocia la nivel de unități, grupuri de unități și sectoare de activitate. Astfel, începem prin a menționa că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepția cazului în care angajatorul are încadrați mai puțin de 21 de salariați.
La negocierea clauzelor și încheierea contractelor colective de muncă, părțile sunt egale și libere. Părțile, reprezentarea acestora, precum și procedura de negociere și de încheiere a contractelor colective de muncă sunt stabilite potivit Legii dialogului social. Contractele colective de muncă, încheiate cu respectarea dispozițiilor legale, constituie legea părților, clauzele contractelor colective de muncă producând efecte pentru toti angajații din unitate.
Un aspect important de menționat este că inițiativa negocierii aparține angajatorului sau organizației patronale. Potrivit art. 129 din Legea dialogului social, angajatorul sau organizația patronală inițiază negocierea colectivă cu cel puțin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiționale la contractele colective de muncă.
În situația în care angajatorul sau organizația patronală nu inițiază negocierea, aceasta va începe, la cererea scrisă a organizației sindicale reprezentative sau a reprezentanților angajaților, în termen de cel mult zece zile calendaristice de la comunicarea solicitării. În cazul în care în unitate nu există un contract colectiv de muncă, părțile pot conveni negocierea acestuia în orice moment. Durata negocierii colective nu poate depași 60 de zile calendaristice decât prin acordul părților.
Aspecte privind clauzele contractelor colective de muncă la nivel de unitate
În privinta clauzelor contractelor colective de muncă, legislația în vigoare statuează că acestea pot stabili drepturi și obligații numai în limitele și în condițiile prevăzute de lege.
Astfel, la încheierea contractelor colective de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile angajaților au un caracter minimal, contractele colective de muncă neputând conține clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin alte prevederi legale aplicabile.
Aspecte privind durata, înregistrarea și modificarea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate
În ceea ce privește durata contractelor colective de muncă, acestea pot fi încheiate pentru o perioadă determinată, care nu poate fi mai mică de 12 luni și mai mare de 24 de luni. Totuși, părțile pot stabili prelungirea aplicării contractului colectiv de muncă, în conditiile stabilite de lege, o singură dată, cu cel mult 12 luni.
Contractul colectiv de muncă la nivel de unitate și actele adiționale la acesta se încheie în formă scrisă și se înregistrează prin grija părților la inspectoratul teritorial de muncă.
Clauzele contractului colectiv de muncă sunt aplicabile de la data înregistrării lor la autoritatea competentă sau de la o dată ulterioară, potrivit convenției părților. Important de menționat este că orice modificare adusă contractului colectiv de muncă trebuie consemnată într-un act adițional semnat de toate părțile care au încheiat contractul și înregistrat în condițiile legii la autoritatea unde a fost înregistrat și contractul colectiv.
Aspecte privind încetarea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate
Conform prevederilor legale în vigoare, contractul colectiv de muncă încetează în următoarele cazuri:
- la împlinirea termenului pentru care a fost încheiat, dacă părțile nu convin prelungirea aplicării acestuia, în condițiile legii;
- la data dizolvării sau lichidării judiciare a unității;
- prin acordul părților.
Important de mentionat este că un contract colectiv de muncă nu poate fi denunțat unilateral.
În final, dorim să atragem atenția că refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Sinteza de mai sus face parte dintr-o campanie informativă specială, dedicată domeniului HR, dezvoltată de AvocatNet.ro, în parteneriat cu BIA - Human Resource Management Services, unul dintre pionierii serviciilor profesionale de resurse umane din România. Toate articolele publicate în cadrul campaniei sunt disponibile aici sau pe pagina de autor a partenerului nostru. |