Ministerul Muncii a finalizat Codul Dialogului Social, anuntat in urma cu cateva saptamani de ministrul de resort, in proiect fiind incluse si prevederi legate de negocierea contractelor colective de munca, efectele acestora si conditiile in care pot inceta.
Codul Dialogului Social a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii
pe data de 26 noiembrie 2010.
Negocierea contractelor colective de munca
Contractele colective de munca se negociaza separat pentru sectorul bugetar si cel privat astfel:
a) contractele colective de munca in sectorul privat se incheie la nivel de unitati, la nivelul grupurilor de unitati, la nivelul ramurilor si domeniilor de activitate si la nivel national.
b) contractele colective de munca in sectorul bugetar se incheie la nivel de unitati, la nivelul grupurilor de unitati si la nivelul ramurilor de activitate.
c) contractele colective la nivel de unitate pot prevedea clauze specifice pentru subunitati sau compartimente.
Acordurile colective de munca negociate de catre functionarii publici si autoritatile sau institutiile publice respective, se pot incheia numai la nivel de unitati.
Fac parte din contractele colective de munca si conventiile dintre partile semnatare ale acestora, prin care se solutioneaza conflictele colective de munca, precum si hotararile arbitrale in aceasta materie incepand cu data pronuntarii acestora.
Hotararile arbitrale se transmit depozitarului contractului colectiv de munca pentru inregistrare.
Negocierea colectiva, la nivel de unitate, este obligatorie, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de salariati. Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei de angajatori. Angajatorul sau organizatia de angajatori initieaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.
In cazul in care angajatorul sau organizatia de angajatori nu initiaza negocierea aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.
Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice, decat prin acordul partilor.
Contractele colective de munca pot sa prevada renegocierea periodica a oricaror clauze convenite intre parti in termen de 5 zile calendaristice de la declansarea procedurilor de negociere, angajatorul sau organizatia de angajatori are obligatia sa convoace toate partile indreptatite in vederea negocierii contractului colectiv de munca.
Informatiile pe care angajatorul sau organizatia de angajatori le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau a reprezentantilor angajatilor, dupa caz, trebuie sa permita o analiza a situatiei economico - financiare si vor cuprinde cel putin date referitoare la:
a) situatia economico - financiara la zi, precum si perspectiva de evolutie a acesteia pe urmatoarea perioada contractuala;
b) sistemul de salarizare avut in vedere si aplicarea acestuia pe urmatoarea perioada contractuala;
c) situatia, structura si evolutia estimata a ocuparii fortei de munca, precum si eventualele masuri preconizate pe urmatoarea perioada contractuala;
d) masurile propuse privind organizarea muncii, programului si a timpului de lucru pe urmatoarea perioada contractuala;
e) masurile propuse privind protectia drepturilor salariatilor in caz de transfer al unitatii sau a unei parti a acesteia;
Clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege. La incheierea contractelor colective de munca, prevederile legale referitoare la drepturile angajatilor au un caracter minimal.
Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior. De asemenea, contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca aplicabile.
Efectele contractelor colective de munca
Potrivit proiectului de lege, clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti angajatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti angajatii incadrati in unitatile care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca.
c) pentru toti angajatii incadrati in toate unitatile din ramura sau domeniul de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca;
d) pentru toti angajatii incadrati cu contracte individuale de munca in cazul contractului colectiv de munca la nivel national in sectorul privat.
La fiecare dintre nivelurile prevazute se incheie si se inregistreaza cate un singur contract colectiv de munca, separat pentru sectorul bugetar si cel privat.
Prin contractul colectiv de munca, partile pot conveni constituirea unui fond din contributia angajatorului si angajatilor, destinat activitatilor in domeniul negocierilor colective. Utilizarea fondului poate fi facuta numai in conditiile stabilite de contractul colectiv de munca aplicabil.
Partile si reprezentarea acestora la negocierea colectiva in sectorul privat
Partile contractului colectiv de munca sunt angajatorul si angajatii, reprezentati dupa cum urmeaza:
(1) Angajatorul:
a) la nivel de unitate, de catre organul de conducere al acesteia, stabilit prin lege, statut ori regulament de functionare, dupa caz;
b) la nivel de ramura sau domeniu de activitate si la nivel national, de catre organizatiile patronale legal constituite si reprezentative potrivit prezentei legi.
(2) Angajatii:
a) la nivel de unitate, de catre organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative potrivit prezentei legi, ori acolo unde nu sunt constituite sindicate reprezentative, de reprezentantii alesi ai angajatilor;
b) la nivelul grupurilor de unitati, de catre organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative la nivelul unitatilor membre ale grupului;
c) la nivel de ramura sau domeniu de activitate si la nivel national de catre organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative potrivit prezentei legi.
Sunt reprezentative pentru negocierea contractului colectiv de munca la nivel national, de ramura sau domeniu de activitate, organizatiile patronale care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
(1) La nivel national:
a) au statut legal de confederatie patronala;
b) au independenta organizatorica si patrimoniala;
c) au in componenta federatii patronale reprezentative la nivel de ramura care isi desfasoara activitatea in cel putin 25% din ramurile economiei nationale;
d) au ca membrii angajatori ai caror unitati cuprind cel putin 7% din angajatii din economia nationala;
(2) La nivel de ramura sau domeniu de activitate:
a) au statut legal de federatie patronala;
b) au independenta organizatorica si patrimoniala;
c) au ca membrii angajatori ai caror unitati cuprind cel putin 10% din efectivul angajatilor ramurii sau domeniului de activitate.
Grupul de unitati se constituie voluntar de catre angajatori care au acelasi obiect principal de activitate conform codului CAEN.
Partile si reprezentarea acestora la negocierea colectiva in sectorul bugetar
Partile contractului colectiv de munca sunt angajatorii si angajatii reprezentati dupa cum urmeaza:
(1) Angajatorul:
a. la nivel de unitate de catre conducatorul institutiei bugetare sau de catre loctiitorul de drept al acestuia.
b. la nivel de grup de unitati de catre reprezentantul legal al ordonatorului principal de credite.
c. la nivel de ramura de reprezentantul legal al autoritatii publice centrale competente.
(2) Angajatii:
La nivel de unitate, grup de unitati sau ramura de organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative conform prevederilor prezentei legi sau de reprezentantii angajatilor, dupa caz.
Contractele colective de munca in sectorul bugetar se negociaza, in conditiile legii, dupa aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli ale ordonatorilor de credite, in limitele si in conditiile stabilite prin bugete.
Prin contractele colective de munca incheiate in sectorul bugetar nu se pot negocia clauze referitoare la drepturi a caror acordare si cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale.
Drepturile salariale din sectorul bugetar se stabilesc prin lege in limite precise, care nu pot constitui obiect al negocierilor si nu pot fi modificate prin contracte colective de munca. in cazul in care drepturile salariale sunt stabilite de lege intre limite minime si maxime, drepturile salariale concrete se determina prin negocieri colective, dar numai intre limitele legale.
Clauzele cuprinse in contractele colective de munca care sunt negociate cu incalcarea prevederilor de mai sus sunt lovite de nulitate. Raspunderea juridica si materiala pentru incheierea contractelor colective de munca cu nerespectarea prevederilor amintite revine angajatorului.
#PAGEBREAK#
Incheierea contractelor colective de munca
In scopul asigurarii participarii la negocierea contractelor colective de munca la nivel national, de ramura sau domeniu de activitate, grup de unitati si unitati, angajatorii sau organizatiile de angajatori vor transmite tuturor partilor indreptatite sa participe la negociere anuntul privind intentia de incepere a negocierilor colective.
In cazul in care angajatorul sau organizatia de angajatori nu a initiat negocierile organizatia sindicala sau reprezentantii angajatilor, dupa caz, care initiaza negocierile va transmite tuturor partilor indreptatite sa participe la negociere anuntul privind intentia de incepere a negocierilor colective.
In vederea asigurarii participarii la negocieri a tuturor partilor indreptatite se instituie procedura de notificare a intentiei de participare la negocieri dupa cum urmeaza:
a) la nivel de unitate - angajatorul care initiaza negocierea contractului colectiv de munca va notifica sindicatul reprezentativ sau reprezentantii angajatilor, dupa caz, precum si Inspectoratul Teritorial de Munca, cu cel putin 60 de zile inainte de data expirarii contractelor colective de munca in vigoare sau expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractul colectiv de munca.
Similar, orice sindicat reprezentativ care intentioneaza sa participe la negocierea contractului colectiv de munca va notifica aceasta intentie atat angajatorului cat si Inspectoratului Teritorial de Munca, depunand totodata si dovada reprezentativitatii sindicatului.
b) la nivel de grup de unitati - organizatiile de angajatori care intentioneaza sa negocieze contract colectiv de munca vor notifica organizatiile sindicale indreptatite, precum si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale depunand dovada constituirii grupului de unitati intr-una din formele: hotarare judecatoreasca de constituire, proces verbal sau orice alta conventie scrisa intre parti. Notificarea va fi transmisa cu cel putin 60 de zile inainte de data expirarii contractelor colective de munca in vigoare sau expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.
Similar, organizatiile sindicale care intentioneaza sa participe la negocierea contractului colectiv de munca vor notifica organizatia de angajatori corespondenta precum si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale depunand totodata si dovada reprezentativitatii.
c) la nivel de ramura sau domeniu de activitate - federatiile patronale care intentioneaza sa negocieze contracte colective de munca vor notifica federatiile sindicale indreptatite, precum si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale depunand dovada reprezentativitatii, cu cel putin 60 de zile inainte de data expirarii contractelor colective de munca in vigoare sau expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.
Similar, federatiile sindicale care intentioneaza sa participe la negocierea contractului colectiv de munca vor notifica federatiile patronale indreptatite depunand totodata dovada reprezentativitatii organizatiei.
d) la nivel national - confederatiile patronale care intentioneaza sa negocieze contractul colectiv de munca vor notifica confederatiile sindicale indreptatite, precum si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale depunand dovada reprezentativitatii, cu cel putin 60 de zile inainte de data expirarii contractului colectiv de munca in vigoare sau expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzele stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.
Similar, confederatiile sindicale care intentioneaza sa participe la negocierea contractului colectiv de munca vor notifica confederatiile patronale indreptatite depunand totodata dovada reprezentativitatii.
La initierea negocierilor, partea initiatoare este obligata sa solicite Inspectoratului Teritorial de Munca sau Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, dupa caz, lista tuturor partenerilor indreptatiti sa participe la negocierea contractului colectiv care si-au notificat aceasta intentie.
Neinvitarea la negocieri a tuturor partilor indreptatite
constituie motiv de neinregistrare a contractului colectiv de munca negociat.
Anuntul va fi transmis in forma scrisa tuturor partilor indreptatite cu cel putin 15 zile inainte de data inceperii negocierilor. Acestea vor confirma in scris primirea respectivului anunt si confirmarea sau refuzul participarii la negociere. Lipsa unui raspuns scris coroborata cu prezentarea dovezii de invitare la negocieri va fi interpretata ca refuz de participare la negocieri.
Contractul colectiv de munca se incheie p
e o perioada determinata care nu poate fi mai mica de 12 luni, dar nu mai mare de 24 luni sau pe durata unei lucrari determinate.
Partile pot hotari prelungirea aplicarii contractului colectiv de munca, in conditiile stabilite de prezenta lege o singura data, cu cel mult 12 luni. In cazul in care intr-o unitate nu exista un contract colectiv de munca, partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment.
Orice parte indreptatita, nesemnatara a unui contract colectiv de munca, poate deveni parte cu drepturi depline prin semnarea unei declaratii de aderare la contractul colectiv de munca in vigoare, cu acceptarea neconditionata si integrala a clauzelor respectivului contract. Declaratia de aderare se transmite tuturor semnatarilor contractului, precum si depozitarului, devenind parte integranta a contractului.
Contractele colective de munca intra in vigoare de la data inregistrarii lor la autoritatea competenta sau de la o data ulterioara, potrivit conventiei partilor. Prin exceptie, contractul colectiv de munca incheiat la nivel national intra in vigoare de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Contractul colectiv de munca, incheiat la nivel national se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, in termen de 30 de zile calendaristice de la inregistrare, prin grija partilor semnatare. Contractele colective de munca la nivel de ramuri sau domenii de activitate si grupuri de unitati vor fi publicate in Monitorul Oficial al Romaniei partea a V-a, prin grija partilor semnatare.
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, sau dupa caz, Inspectoratele Teritoriale de Munca vor proceda la inregistrarea contractelor colective de munca dupa verificarea indeplinirii conditiilor legale.
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va publica pe pagina sa de internet contractele colective la nivel national, de ramura sau domeniu de activitate si grup de unitati.
Clauzele contractului colectiv de munca pot fi modificate pe parcursul executarii lor, in conditiile legii, ori de cate ori toate partile indreptatite sa negocieze contractul colectiv de munca convin acest lucru.
Executarea contractului colectiv de munca se suspenda pe durata grevei.
Contractele colective de munca inceteaza:
a) la implinirea termenului sau la terminarea lucrarii pentru care au fost incheiate, daca partile nu convin prelungirea aplicarii acestora, in conditiile legii;
b) la data dizolvarii sau lichidarii judiciare a unitatii;
c) prin acordul partilor.
Contractele colective de munca nu pot fi denuntate unilateral.
Litigiile in legatura cu executarea, modificarea, sau incetarea contractului colectiv de munca se solutioneaza de catre instantele judecatoresti competente
Comentarii articol (15)