Peste 100 de români apar în documentele Panama Papers. Cine sunt oamenii de afaceri care au achiziţionat societăţi offshore de la avocaţii Mossack Fonseca, titrează adevarul.ro
Panama Papers, cea mai mare scurgere de informaţii din istorie, prinde în cele peste 11 milioane de documente un număr de peste 100 de cetăţeni români, conform Rise Project, care a publicat o listă cu peste 60 de oameni de afaceri din România care au achiziţionat societăţi offshore de la avocaţii Mossack Fonseca.
„Documentele făcute publice de John Doe şi analizate de noi au scos la suprafaţă afaceri subterane care explică, astăzi, evenimente din ultimii treizeci de ani. Astfel, am înţeles mai bine legăturile din România dintre Ţiriac şi Klaus Mangold, important om de afaceri german, Remus Truică şi Beny Steinmetz, unul dintre cei mai importanţi afacerişti israelieni din lume, Elan Schwartzenberg şi magnatul media Rupert Murdoch, Jean Claude Gandur şi unul dintre cele mai importante zăcăminte de aur din România“, scriu jurnaliştii Rise Project.
Aceştia subliniază că nu este ilegal să îţi înfiinţezi o firmă în jurisdicţii offshore opace ca Belize, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Samoa sau Isle of Man, iar acesta e motivul pentru care dezbaterea din jurul scandalului PanamaPapers s-a purtat mai mult pe câmpul eticii, decât cel al dimensiunii sumelor ascunse cu ajutorul consultanţilor Mossack Fonseca.
Eficientizarea ANAF începe să dea roade. Cât au colectat inspectorii Fiscului în primele patru luni, informează capital.ro
Reorganizarea ANAF începe ușor-ușor să se observe și în veniturile colectate la buget. Potrivit unui comunicat recent al Fiscului, veniturile bugetare colectate, în primele patru luni ale anului, s-au ridicat la 66,62 miliarde de lei, în creştere cu 3% faţă de programul prevăzut de legile bugetare, şi cu peste 736 milioane lei peste suma acumulată în perioada similară din 2015.
Potrivit sursei citate, la bugetul de stat s-au colectat 47,01 miliarde de lei, cu 187,4 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior (46,82 miliarde de lei), înregistrându-se un plus de 6% faţă de program, astfel: la impozitul pe profit s-au colectat 6,93 miliarde de lei (+746,7 milioane de lei, 12% indice nominal), cu 7% peste program; la impozitul pe venit s-au colectat 8,73 miliarde de lei, cu 300,9 milioane lei (4% indice nominal) mai mult decât în 2015 (8,43 miliarde de lei), gradul de realizare fiind cu 5% peste program; încasările din taxa pe valoarea adăugată au scăzut cu doar 9% urmare atât a unei mai bune colectări, cât şi a creşterii consumului.
În acest sens, încasările din TVA, pe primele patru luni ale anului 2016, au fost de 17,97 miliarde de lei, mai mici cu 1,72 miliarde de lei decât încasările din perioada similară a anului 2015 (19,69 miliarde de lei), iar gradul de realizare a fost cu 2% mai mult decât programul.
Comentarii articol (0)