BCR creşte la 35% avansul la creditele ipotecare şi reduce perioada de creditare, notează economica.net
BCR, cel mai mare jucător din sistem, majorează avansul la creditele ipotecare de la 15% la 35%. Odată cu noul context legislativ, care permite clienților să renunțe la dreptul de proprietate asupra imobilului care constituie garanția creditului acordat în vederea stingerii datoriei către bancă, BCR modifică parametrii creditelor garantate cu ipotecă imobiliară.
"Ne afăm într-un context economic în care prioritatea noastră, a tuturor, trebuie să rămână stabilitatea României prin atragerea permanentă de capital și prin creșterea resurselor de dezvoltare, iar băncile au rolul de a susține producerea de valoare în societate, însă la fel ca întreaga societate, nu pot evolua într-un cadru care restrânge capacitatea de valorificare a potențialul de susținere. BCR va monitoriza îndeaproape piața și impactul legislației în vederea ajustării adecvate a politicilor de creditare", a declarat Dana Demetrian, vicepreședinte Retail&Private Banking, BCR.
Modificarea avansului la 35% este însoțită și de creșterea sumei minime care putea fi împrumutată de la 22.000 lei la 45.000 lei, dar și de scăderea perioadei maxime de rambursare a creditului de la 30 ani la 25 ani.
Gabriel Biriş: „Folosim legea pentru a pedepsi contribuabilul“. Legislaţia TVA, „prea complicată“, scrie adevarul.ro
Legislaţia referitoare la TVA este mult prea complicată pentru antreprenori şi IMM-uri şi, din păcate, folosim legea pentru a pedepsi contribuabilul în loc să-l consiliem, a atras atenţia, luni, Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), la Forumul de Investiţii România-Elveţia.
„Trebuie să înţelegem că ideea potrivit căreia majoritatea contribuabililor, antreprenorilor şi companiilor, pentru a-şi maximiza profiturile fac evaziune fiscală este greşită. Majoritatea contribuabililor se conformează şi vor să respecte legislaţia şi să-şi plătească dările. Legislaţia referitoare la TVA este mult prea complicată pentru antreprenori şi IMM-uri. Noi vrem să servim contribuabilul cinstit şi care vrea să respecte legea. Acum, din păcate, folosim legislaţia pentru a pedepsi contribuabilul şi creăm o povară suplimentară“, a spus Biriş.
Străinii pun tot mai mulţi bani în proprietăţi româneşti pentru că sunt mai ieftine, informează capital.ro
Randamentele mai atractive decât în Polonia, Cehia sau Ungaria au motivat investitorii imobiliari străini să-şi crească expunerea pe România. Ei au încheiat în primele trei luni ale anului tranzacţii cu 30% mai valoroase decât în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor JLL.
Valoarea tranzacţiilor imobiliare din România în primul trimestru a totalizat 180 de milioane de euro, peste jumătate, 96 milioane de euro, reprezentând vânzări de proiecte de birouri din București. De asemenea, proiectele industriale și logistice au rămas și în acest an în atenția investitorilor atrăgând peste o treime din tranzacțiile cu active imobiliare din primul trimestru, în sumă de 57 milioane de euro. Restul tranzacțiilor a avut ca obiect spațiile de retail, cu un total de 28 de milioane de euro.
Valoarea cumulată a acestor contracte este cu 30% peste cea raportată în primul trimestru din 2015, potrivit companiei de consultanţă imobiliară JLL România. Pe tot parcursul anului trecut s-au tranzacţionat proprietăţi imobiliare comerciale în valoare totală de 675 mil. euro.
Comentarii articol (0)