Lucrez in parteneriat(asociat) la o agentie imobiliara si de curand am adoptat un sistem de achizitie a caselor cu plata in rate la dezvoltator pe termen de 20 ani,fara adeverinte de salariu!Am semnat un parteneriat cu o firma de constructii,care a fost de acord sa construiasca case-vile,dupa proiectul lor sau dupa proiectul clientului,cu rata lunara fixa,pe timp de 15-20 ani,cu un avans de 30-35% din valoarea casei(achitat pe etape de construire),urmand a se pune ipoteca pe terenul clientului cat si pe constructia in sine,pana la achitarea in totalitate a valorii constructiei,in sistemul stabilit.Intrebarea este:firma imobiliara este raspunzatoare in vreun fel in cazul insolventei firmei de constructii?(s-au stabilit contractele de garantie si cel de antrepriza,insa nu este stipulat nimic ce se intampla cu ipoteca pe casa construita si pe terenul clientului,daca constructorul intra in insolventa).Multumesc!
In mod normal (in tarile cu o legislatie corecta) Dezvoltatorul (Investitorul) are o responsabilitate totala fata de Cumparator, inclusiv in cazul insolventei Constructorului.
In speta Dvs. constructiile sunt construite pe banii Constructorului iar plata este efectuata cu avans si rate.
Agentia imobiliara este un intermediar, platit prin comision.
Rezulta ca transferul dreptului de proprietate se face la data semnarii contractului de V-C + plata avansului, Constructorul inscriindu-si in CF o ipoteca (drept de gaj) asupra constructiei, valabila pana la achitarea ultimei rate.
In caz de insolventa a Constructorului, aceasta ipoteca ori este preluata de un tert (amiabil, prin vanzare in proced. lichidarii, etc) ori este stinsa de Cumparator prin achitarea restului de rate (refinantare ? ).
Dupa indeplinirea mandatului său, Intermediarul nu mai are raspunderi comerciale fata de Cumparator si/sau Constructor.
Scenariul este valabil daca nu exista prevederi speciale, contrarii, in contractele dintre partile mentionate.