avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Doresc sa cumpar un imobil de la un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Doresc sa cumpar un imobil de la un dezvoltator din ...

Buna ziua! Doresc sa cumpar un imobil de la un dezvoltator din Bucuresti. Cladirea este de 3 etaje, cu finalizare in august 2025. Ceea ce ma sperie este faptul ca pt plata in cash se cere avans de 95%. Inca nu am solicitat antecontractul, insa din ce am discutat cu agentul se pot stabili clauze in contract de comun acord care sa ma protejeze, insa ma intreb daca in caz de insolventa ma va preteja ceva ? banuiesc ca nimic si pierd banii. Din cate stiu eu va exista un proiect de lege care va limita avansul la dezvoltator la 10 % insa legea nu este inca aprobata. Cel putin eu nu am gasit nicaieri aceasta informatie. Agentul mi-a spus ca pot inregistra antecontractul in cartea funciara, desi nu este obligatoriu si dupa spusele lui sunt persoane care au refuzat pe motiv ca nu doreau sa plateasca o taxa in plus care de altfel este foarte mica, comparativ cu riscul la care se supune cumparatorul in caz contrar..Pareri va rog mult !
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 13:39, 11 Februarie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma îndoiesc!
Tariful de notare a antecontractului la Cartea funciara este 75 lei.
Adică ceilalți au fost de acord sa achite zeci de mii de euro, dar 75 lei, n-au mai vrut.
Notarea antecontractului la Cartea funciara va avantajează în sensul că nu riscați ca apartamentul dvs sa fie vândut altor persoane.
Însă nu va protejează de insolvență.
Vedeți ce s-a întâmplat cu Nordis.
Pare cam tras la indigo.
Pana la urma banii sunt la dvs.
Ideal ar fi sa dati un avans suficient de mic, încât sa nu plângeți după el. Cat de mic posibil.
Așteptați puțin. Mai vedeți și alte apartamente, vizitati locatia, dacă se lucrează, negociati clauze, precum: ce se întâmplă dacă nu e gata la termen, ce se întâmplă dacă se răzgândește vânzătorul (legal, ar trebui sa va achite dublul avansului), luați informații despre dezvoltatorul respectiv (dacă e serios, dacă a mai finalizat și vândut alte construcții, ce experiență au avut alți cumpărători) etc.
Multumesc pentru raspuns! Din cate am vazut este vorba despre un dezvoltator "micut", in sensul ca nu am gasit prea multe informatii online. Chiar si daca ar fi finalizat cateva blocuri, tot nu garanteaza ca nu ar putea intra in insolventa. Aveti dreptate, prefer sa pland dupa un avans mic, decat sa stau cu inima in gat 8 luni de zile, asta in cazul in care livreaza la timp. Agentul sustinea ca nimeni nu si-a pus problema pana acum daca e ok sa dea un avans de 95 % ...cumva indirect imi spunea ca daca altii nu si-au pus problema de ce mi-as pune eu...insa vedem cazu Nordis plus altele similare. Cel mai probabil voi studia pe viitor antecontractul impreuna cu un avocat sau jurist.
acest răspuns util
Nu ar strica sa cereți draftul antecontractului înainte și sa îl studiați împreună cu un avocat bun.
Faptul ca cei dinainte nu si-au pus problema nu e un argument.
Nici nu știți câți au fost cu adevărat, câți bani au dat și până la urmă, fiecare își păzește propria piele.
Personal, nu vad de ce o persoană ar achita aproape tot prețul unul bun, fără ca el sa existe sau sa fie terminat măcar în proporție de 80-90%.
Adică...95% pentru ce?
acest răspuns util
Dezvoltatorul care cere asa mult ca avans nu este serios, construiaste cu banii clientilor, nu cu banii lui.
Indiferent ce clauze puneti in antecontract, ce penalitati daca nu termina la timp, nimic nu are nici o valoare, daca-i dati banii, nu-i veti mai vedea decat dupa ani de procese in care instantele dau castig de cauza dezvolattorului. Eu asta am patit, nu am de unde sa-mi recuperez banii, dezv spune ca nu are bani, instanta salta din umeri.
Propuneti dezv un avans de 10%. Daca nu accepta cautati alta casa!
acest răspuns util
Buna ziua,

Avansul trebuie sa fie 10 , 15 % din pret, nu 95 %.

In cazul insolventei, nu sunteti protejat.

Va sugerez sa fiti asistat de un avocat, la semnarea antecontractului de vanzare-cumparare.

Imobilul nu este finalizat, este posibil ca acesta sa nu fie finalizat si sa fiti inselat, pierzand avansul remis.

Notarea imobilului la Cartea funciara nu este posibila, cata vreme imobilul nu este finalizat.

Numeroase persoane au fost inselate in aceasta modalitate, pierzand avansul remis.

Nu exista nicio garantie ca respectivul bloc va fi finalizat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract casa in constructie mihai0062000 mihai0062000 Buna seara! Sunt confruntat cu urmatoarea situatie. Doresc sa cumpar o jumate de duplex care este in constructie. Pretul final este unul bun insa vanzatorul ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare cu plata a 90% din suma euvictoria euvictoria Buna ziua, Pe data de 1 iulie voi incheia un antecontract de vanzare-cumparare la un notariat agreat de dezvoltator, pentru un apartament in Bucuresti.Pentru ... (vezi toată discuția)
Intenție de cumpărare apartament în bloc la care încă nu au început lucrările de construcții. să plătesc sau nu, în avans, prețul total al apartamentului? CiobanuD19 CiobanuD19 Buna ziua, Doresc sa cumpar in Bucuresti un apartament de la un dezvoltator dar conditiile acestuia sunt banii in avans. Blocul nici nu a inceput sa fie ... (vezi toată discuția)