Plafonul de garanții pentru anul 2016 al programului „Prima Casă" a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, conform Hotărârii Guvernului nr. 366/2016 pentru completarea art. 3 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”. Actul normativ a intrat în vigoare vineri, adică la data publicării lui în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 387.
Inițial, pentru anul acesta, Guvernul alocase programului menţionat un plafon total de garantare de 1,69 miliarde de lei (în care erau incluşi şi banii rămaşi de anul trecut). În comparație, programul a dispus în 2015 de un plafon total de garantare în valoare de 2,63 miliarde de lei (inclusiv suma rămasă din 2014, plus o suplimentare ulterioară de 200 de milioane de lei).
Măsura răspunde solicitărilor potențialilor beneficiari ai programului și ține cont de dinamica semnificativ crescută a volumelor garantate în cadrul programului, precum și de publicarea Legii dării în plată, se arată într-un comunicat recent al MFP. Cu alte cuvinte, posibilitatea de a stinge creditele ipotecare prin cedarea bunurilor ipotecate a creat incertitudini pe piața imobiliară, dar mai ales în mediul bancar.
În acest sens, intervenția ministerului prin propunerea suplimentării garanțiilor reprezintă o consecință evidentă de eliminare a incertitudinilor din piață: „Iniţiativa legislativă parlamentară privind darea în plată (...) a creat o incertitudine mare atât în privinţa aplicabilităţii legii asupra creditelor contractate prin programul Prima casă, cât şi din perspectiva impactului acestei legi asupra pieţei imobiliare şi pieţei creditului ipotecar. Aceşti factori au condus la o cerere foarte mare pentru acordarea de garanţii în cadrul programului în primele patru luni ale anului 2016. S-a ajuns la situaţia fără precedent în care plafoanele alocate băncilor pentru întreg anul 2016 au fost utilizate extrem de rapid”, scria în comunicatul MFP.
Potrivit ministerului, programul Prima Casă este (probabil) cel mai de succes program guvernamental, de la momentul inițierii sale, în 2009, până la 1 mai 2016 fiind acordate peste 178.000 de garanții, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finanțări în valoare de 29,8 miliarde de lei. Interesant este însă faptul că rata de neplată în cadrul Programului, potrivit MFP, este de 0,34% din totalul creditelor acordate.
Așadar, în condițiile unui grad mare de utilizare a plafoanelor alocate, pentru a onora solicitările de suplimentare a plafoanelor venite din partea instituțiilor de credit finanțatoare, suplimentarea sumelor constituite pentru acoperirea necesităților de garantare în urma primei redistribuiri vor fi alocate în favoarea unui număr de patru finanțatori, care au consumat efectiv sumele alocate.
Astfel, „până la 1 mai 2016, au fost acordate 13.100 de garanții în valoare de 1,2 miliarde de lei față de perioada similară a anilor 2015 și 2014, în care au fost acordate garanții în valoare de cca. 668 milioane de lei și respectiv 536 milioane de lei. Aceste evoluții au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe instituții financiare în 2016”, se mai precizează în comunicatul de presă amintit.
Mai trebuie precizat că, în perioada următoare, Ministerul Finanțelor va monitoriza indicatorii pieței creditelor ipotecare pentru persoane fizice și va anunța strategia pe termen mediu privind derularea programului „Prima casă”. Scopul este ca, pe termen mediu, acest program să nu producă distorsiuni asupra pieței.
Noile măsuri luate de Executiv introduc și conceptul de responzabilizare a instituțiilor finanțatoare participante. Mai precis, instituțiile bancare și non-bancare ce oferă credite prin programul Prima casă” nu vor mai putea să acorde credite ipotecare dacă sumele alocate depășesc plafonul alocat.
„Finanțatorii eligibili participanți în cadrul Programului nu pot prelua solicitări de acordare a unei finanțări garantate dacă acestea conduc la depășirea plafonului alocat acestora, responsabilitatea cu privire la modalitatea de soluționare a acestor situații revenind în totalitate finanțatorului”, se stipulează în noua hotărâre.
Comentarii articol (3)