Măsura este inclusă în Hotărârea Guvernului nr. 703/2016 pentru modificarea și completarea anexei nr. 1 la HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”. Documentul a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 764 din 30 septembrie 2016 și se aplică de la data publicării.
Plafonul garanțiilor din cadul Programului „Prima casă” a fost suplimentat, pentru anul curent, cu 500 de milioane de lei. Astfel, persoanele care au apucat să plătească avansuri pentru case nu riscă să le piardă din cauza lipsei de fonduri a programului.
„Plafonul total al garanțiilor care pot fi emise în anul 2016 în cadrul Programului «Prima casă» se suplimentează cu 500 de milioane de lei, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de astăzi (28 septembrie - n. red.). Fondurile suplimentare vor fi utilizate pentru acoperirea cu prioritate a solicitărilor de acordare a unei finanțări garantate în cadrul programului, aflate în diverse stadii de aprobare și preaprobare la finanțatori, în raport cu solicitările noi”, scria într-un comunicat de presă remis de Executiv redacției noastre.
Hotărârea Executivului mai dispune că plafonul de garantare nefolosit de românii stabiliți în străinătate este trecut în plafonul general de garantare a creditelor. „Actul normativ, care modifică și completează normele de implementare a Programului «Prima casă», mai prevede că plafonul de garantare neutilizat, destinat persoanelor cu cetățenie română stabilite în străinătate, se transformă în plafon general de garantare a creditelor în cadrul acestuia. Astfel, în limita plafonului, vor putea fi acordate garanții pentru achiziția/construirea tuturor categoriilor de locuințe eligibile în «Prima casă»”, mai era punctat în documentul de presă.
Prima suplimentare din acest an a plafonului de garanții a fost făcută în cursul lunii mai și a fost tot de 500 de milioane de lei. Inițial, pentru anul acesta, Guvernul alocase programului un plafon total de garantare de 1,69 miliarde de lei (în care erau incluși și banii rămași de anul trecut).
Programul guvernamental „Prima casă” a fost introdus pentru a înlesni accesul persoanelor fizice la cumpărarea sau construirea de locuințe cu credite garantate de stat. Informații pe larg despre subiect găsiți aici.
Datele deținute de Ministerul Finanțelor arată că, de la 1 ianuarie și până la 31 iulie, au fost acordate 23.515 garanții, în valoare totală de 2,16 miliarde de lei.
Comentarii articol (0)