Procedura de reîncărcare intră în zona gri a legalităţii, în sensul că nu ne opreşte nimeni să facem acest lucru, din punct de vedere legal, însă nici nu este o operaţiune sprijinită de producătorii de imprimante şi multifuncţionale, deci duce la pierderea garanţiei tehnice, ca sa vorbim doar de unul dintre riscurile la care ne expunem dacă apelăm la acestă măsură de reducere a costurilor.
Pe lângă dezavantajul major al pierderii garanţiei imprimantei în clipa reîncărcării cartuşului golit de cerneală, apare şi riscul defectării imprimantei, fie din cauza posibilelor scurgeri de cerneală, fie din cauza blocării capului de scriere al imprimantei dacă cerneala folosită pentru reîncărcare este de slabă calitate.
Şi nu trebuie să ne amăgim, cerneala dintr-un kit de „refill” este de slabă calitate, acesta fiind soluţia prin care costul este redus de cinci-zece ori. Ce înseamnă calitate mai slabă? În primul rând, înseamnă cerneală care nu se usucă suficient de repede odată ajunsă pe hârtie, înseamnă impurităţi, culoare inconsistentă şi, în general, are ca efect o calitate mai slabă a documentului tipărit, în special dacă nu se foloseşte hârtia recomandată de producător.
Dacă pentru uz personal se poate trăi cu problemele legate de calitatea tipăririi, în cazul unei firme care foloseşte astfel de soluţii de reducere a costurilor şi în cazul documentelor oficiale care ajung la parteneri, trebuie luat în calcul şi un posibil impact la capitolul imagine.
Din fericire, există şi soluţii intermediare de reducere a costurilor aprobate de producătorul echipamentului, cum ar fi tehnologia CISS, prin care imprimanta este alimentată cu cerneală direct la recipiente care pot fi reumplute de utilizator cu cerneală originală, vândută în recipiente mai mari, avand deci un cost per mililitru mai scăzut.
Notă: Mai multe sfaturi de reducere a costurilor prin alegerea echipamentelor de birou corespunzătoare găseşti pe Shopniac.ro.
Comentarii articol (1)