avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Imprimante, dreptul de proprietate: de ce nu pot ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Imprimante, dreptul de proprietate: de ce nu pot cumpara consumabile de la care producator vreau?

Eu stiu ca daca cumperi un bun, este proprietar pe acel bun in totalitate cat timp nu se specifica altceva la cumparare. Credeam ca si cu imprimantele este la fel, odata cumparat am dreptul sa fac ce vreau, sa utilizez orice gasesc pentru el. Deocamdata consider dreptul meu de proprietate lezat de faptul ca nu pot sa cumpar decat un anumit consumabil de la un singur producator, cel care a realizat imprimanta. Se poate ca aceasta problema sa fie rezolvata juridic, adica utilizatorul sa poate utiliza ce consumabil doreste?
Cel mai recent răspuns: vulturu39 , utilizator 00:03, 9 Februarie 2012
Producatorul doar recomanda si doar pentru acelea acorda si garantia. In rest, puteti folosi consumabile de la oricine, dar pe riscul dumneavoastra. Nu credeti ca e firesc?
Cartusele de la anumite imprimante nu pot fi reincarcate. Au un cip care poate fi decodat dupa cateva luni. In acest fel cumparatorul este obligat sa achizitioneze consumabile numai de la un anumit producator. Fiecare producator isi protejeaza licenta produselor pe care le fabrica si comercializeaza.
Din pacate in cazul expus de mine se elimina riscul, deoarece producatorul foloseste abuziv metode prin care nu poti folosii alte consumabile, in speta cerneala, prin utilizarea chip-urilor sau alte mecanisme. Nu mai vorbil de reutilizarea prin reumplere.
Protejarea licentei presupune protejarea tehnologiei si oricarei informatii legate de producerea sau obtinerea unui produs sau ceva similar. Protejarea licentei nu inseamna interdictia de a folosii ceva compatibil atata timp cat exista asa ceva, limitarea capacitatii de a utiliza 100% din produs. De fapt aici este vorba de blocarea concurentei intr-un mod neloial.
In privinta riscului imi asum acest risc, dar din pacate nu am parte de el pentru ca nu pot utiliza produse similare sau sa fac reumplerea chiar intr-un cartus compatibil produs de alt producator. Deci este vorba de mecanismele de blocare utilizare in imprimante.

Alte discuții în legătură

Problema garantie ("consumabile") lifer lifer Am o problema legata de garantie. Este vorba despre o imprimanta cumparata acum citeva luni la care s-a defectat unul dintre cartusele cu cerneala (imprimanta ... (vezi toată discuția)
Clarificari cu solicitare de modificare a algoritmului de calcul al punctajului acordat ContSters81331 ContSters81331 Am o procedura de achizitie de consumabile pentru fax si imprimanta la care o S.C. a cerut clarificari in termenul legal si prin care solicita sa se modifice ... (vezi toată discuția)
Interpretare articol din legea 350/2007 Marryann10 Marryann10 Buna ziua. Am rugamintea sa ma ajutati cu interpretarea alin.4, art. 5 din legea 350/2007. Mai exact ce interpretare se da, la mentiunea ca ,,protectia ... (vezi toată discuția)