Primăvara ploioasă anunţă cel mai bun an agricol al României din ultimul deceniu, anunţă economica.net
Vremea favorabilă din primăvară, creşterea investiţiilor în agricultură, relansarea consumului, evoluţia preţurilor şi dezvoltarea relaţiilor de afaceri la nivel regional converg către concluzia că business-ul din agricultură ar putea depăşi 24,49 miliarde lei în 2016, cu peste 12 miliarde de lei peste nivelul de referinţă din 2010.
După un an 2014 în care agricultura a generat o afacere totală de 20,8 miliarde de lei, în 2015, datele preliminarii indică un business cu peste 1,5 miliarde de lei mai mare, de aprox. 22,49 miliarde lei, iar pentru 2016 este estimat un rezultat de 24,49 miliarde lei.
Potrivit unei analize a experţilor de la DEKALB, realizate pe baza datelor financiare depuse de firmele din domeniu la Ministerul Finanţelor, evoluţia pozitivă a cifrei de afaceri vine pe fondul creşterii numărului firmelor care activează în domeniu, de la cultivarea cerealelor, fructelor şi plantelor leguminoase la activităţi în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creşterea animalelor).
Cifrele arată că piața locală a grâului va avea în 2016/2017 cel de-al cincilea sezon consecutiv de creștere din punctul de vedere al productivității grâului și a patra recoltă consecutivă de grâu ce depășește pragul de aproximativ 7 milioane de tone. O producţie record se preconizează şi în segmentul rapiţei, de 1,3 milioane de tone, în creștere cu 35% față volumul recoltat sezonul anterior, România urmând să devină principalul producător de rapiță de la Marea Neagră.
Trenuri cu Wi-Fi spre litoral, informează romanialibera.ro
După ce patronii de autocare şi chiar operatori feroviari privaţi, cum ar fi Regiotrans, oferă această facilitate de ani buni, de ieri şi pasagerii trenurilor CFR Călători beneficiază de internet Wi-Fi în vagoane. Ce-i drept, este vorba doar de două perechi de trenuri, spre Constanţa şi Buzău, dar introducerea sistemului a fost gratis, costurile fiind suportate de un operator de telefonie mobilă.
„Este vorba de un proiect-pilot, iar după trei luni tragem linie. Ne gândim ca apoi să introducem internet Wi-Fi şi pe celelalte trenuri Interregio, spre Braşov, Craiova, Timişoara, Iaşi”, a explicat directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes.
O mare hibă a sistemului implementat de CFR Călători constă în aceea că, pentru a te conecta, trebuie mai întâi să completezi un formular destul de stufos.
Comentarii articol (0)