BREXIT-ul ar putea face bine companiilor româneşti, care nu vor mai fi listate la bursele londoneze, anunţă romanialibera.ro
Votul britanicilor pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană poate constitui o oportunitate pentru România să îşi consolideze instituţiile pieţei de capital, având în vedere că listările duale ale companiilor româneşti, la Bucureşti şi la Londra, nu au făcut decât să fragmenteze lichiditatea acestor companii, susţine directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski.
"În acest nou context, la nivelul Uniunii Europene multe decizii vor fi abandonate în următorii ani. Aşa că România trebuie să acţioneze, are nevoie în această situaţie de mai multă stabilitate şi dezvoltare. Unul dintre pilonii stabilizării şi dezvoltării trebuie să fie piaţa de capital. (...) Când spun că instituţiile pieţei de capital trebuie susţinute de Guvern, nu mă refer doar la suport verbal, ci la fapte reale. În acest context, sper că va deveni mai evident că o strategie de dezvoltare bazată pe listarea companiilor pe alte burse este un nonsens", a explicat luni Sobolewski în cadrul unei conferinţe de specialitate.
România ar putea să devină principalul producător de rapiţă de la Marea Neagră, scrie economica.net
Agricultura ar putea înregistra, în 2016, cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, respectiv un business total de 24,5 miliarde lei, ca urmare a vremii favorabile din primăvară, a investiţiilor, relansării consumului şi a evoluţiei preţurilor, se arată într-o analiză a Dekalb, divizie a Monsanto.
Cifrele arată că piaţa locală a grâului va avea în 2016/2017 cel de-al cincilea sezon consecutiv de creştere din punctul de vedere al productivităţii grâului şi a patra recoltă consecutivă de grâu ce depăşeşte pragul de aproximativ 7 milioane de tone. O producţie record se preconizează şi în segmentul rapiţei, de 1,3 milioane de tone, în creştere cu 35% faţă de volumul recoltat sezonul anterior, România urmând să devină principalul producător de rapiţă de la Marea Neagră.
Potrivit estimărilor oficialilor Bursei Române de Mărfuri, preţurile producţiei agricole se vor menţine în acest an la 150-160 euro/tonă la grâu, 150-155 euro/tonă la porumb, şi de peste 380-390 euro/tonă în cazul rapiţei.
Comentarii articol (0)