Cadrul legal al activităţilor plătite pe care le pot desfăşura copiii sunt incluse, începând din 2015, în Hotărârea Guvernului nr. 75/2015 privind reglementarea prestării de către copii de activităţi remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling.
Prestarea activităţilor plătite se poate face numai în baza unui contract încheiat între organizatorul acestora şi părinţii copilului. În cazul în care copilul are peste 14 ani, contractul poate fi încheiat direct cu el, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a părinţilor.
Concret, aşa cum este specificat în actul normativ, copiii pot să presteze activităţi remunerate în calitate de:
- actor, figurant, cântăreţ, muzician, dansator, acrobat la manifestări cu caracter cultural, educativ sau artistic, cum ar fi: teatru, operă, balet, circ, concursuri de dans, de muzică sau interpretare, precum şi orice alte concursuri sau activităţi de scenă;
- actor, figurant, cântăreţ, muzician, dansator, acrobat sau model la filmări pentru filme artistice, filmări, înregistrări sau emisiuni în direct pentru radio şi televiziune, cu sau fără scopuri publicitare;
- figurant sau model la şedinţe foto, cu sau fără scopuri publicitare;
- figurant sau model la prezentări de modă;
- sportiv profesionist în sportul de performanţă.
Activităţile pot fi desfăşurate numai cu respectarea unor condiţii stricte, una dintre ele fiind ca acestea să nu constituie munci periculoase pentru copii. În acelaşi timp, trebuie avut în vedere că activităţile pot fi prestate pentru un număr de maximum patru zile consecutive în fiecare săptămână (cu minimum 48 de ore de pauză). Iar la depăşirea unei perioade de activitate de două luni copiii trebuie să primească 14 zile pauză după primele 60 de zile de activitate.
În funcţie de vârstă, activitatea poate să se desfăşoare între orele 9:00-17:00 (copii cu vârsta sub cinci ani), 8:00-20:00 (copii cu vârsta între cinci şi 12 ani) şi 7:00-22:00 (copii de peste 12 ani).Totodată, "durata activităţii [trebuie] să nu depăşească o oră pe săptămână, de preferinţă repartizată în zile diferite, în cazul copiilor cu vârsta sub un an, 2 ore pe zi în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 şi 5 ani, 4 ore pe zi în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 12 ani şi 6 ore pe zi în cazul copiilor cu vârsta peste 12 ani", se arată în hotărârea de Guvern.
Atenţie! La categoria "organizatori" intră persoanele fizice/juridice care au ca obiect de activitate organizarea şi desfăşurarea de activităţi profesionale în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling sau care organizează ocazional evenimente în aceste domenii.
Părinţii trebuie să informeze autorităţile în prealabil
În afară de acordul părinţilor, copiii pot să presteze activităţi renumerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling doar după ce autorităţile sunt înştiinţate în acest sens. Concret, părinţii trebuie să depună la serviciul public de asistenţă socială, înainte de începerea activităţilor, o notă de informare, împreună cu următoarele documente:
- copia certificatului de naştere/actului de identitate al copilului;
- copii ale actelor de identitate ale părinţilor;
- copia actului de identitate al însoţitorului (dacă este cazul);
- certificatul medical (eliberat de un medic pediatru) prin care să se ateste dacă minorul este apt pentru a desfăşura activitatea în cauză;
- avizul psihologic prin care să se precizeze dacă particularităţile psihice ale copilului îl recomandă pentru activitatea în cauză, dacă acesta a fost informat, în funcţie de vârsta şi gradul de înţelegere, şi este de acord cu participarea la activitate, precum şi recomandări speciale privind durata activităţii şi activitatea continuă;
- avizul medicului sportiv (pentru copiii care participă la activităţi sportive de performanţă), plus recomandări speciale privind durata activităţii şi activitatea continuă;
- adeverinţa din partea unităţii de învăţământ la care este înscris copilul (dacă activitatea este prestată în perioada programului şcolar).
De asemenea, în zece zile lucrătoare de la începerea efectivă a activităţii, părinţii trebuie să transmită serviciului public de asistenţă socială o copie certificată "conform cu originalul" a contractului încheiat cu organizatorul.
De reţinut este că, în timpul activităţilor, copilul trebuie să fie însoţit de un adult. Acesta poate să fie unul dintre părinţi, o persoană desemnată de aceştia sau o persoană desemnată de organizator (care să fie agreată de părinţi şi de copil).
Important! Dacă nu informează serviciul public de asistenţă socială înainte de începerea activităţii copilului sau dacă nu transmit copia contractului, părinţii pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei. Informaţii mai multe despre sancţiunile aplicabile în cazul desfăşurării de către copii a activităţilor plătite sunt disponibile aici.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă de trei zile, iniţiată de AvocatNet.ro cu ocazia Zilei copilului. Toate articolele din serie sunt disponibile AICI, pe măsură ce sunt publicate.
Comentarii articol (0)