avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare la 16 ani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare la 16 ani

Salutare ! Recent am incercat sa ma angajez part time la un Shop and Go ( cred ca e tot Mega Image doar ca mai mic ) Si seful de acolo dupa ce am discutat cu el m-a sunat a doua zi sa imi spuna ca nu ma pot angaja cu acordul parintilor fiindca n-am implinit varsta de 16 ani. Stiu sigur ca la articolul 13 legea 53/2003 scrie ca pot incheia un contract de munca si la varsta de 15 ani cu acordul parintilor ( eu am 15 ani fac in august 16 ). L-am intrebat daca e sigur de aceasta informatie si el mi-a zis ca o mai verifica o data si m-a intrebat daca as putea si la 8 ore si daca ar fii ok. Eu i-am raspuns ca da ar fi ok ( desi stiam ca nu se poate la 8 ore pentru ca inca sunt minor ) Dupa vreo 15 minute ma suna iara si imi zice ca e totul ok si doar de la 16 ani ma pot angaja la ei la 6 sau 8 ore. Credeti ca e ceva dubios? Nu inteleg de ce neaparat la 16 ani,nu scrie in art 13 legea 53/2003 ca ma pot angaja si de la 15 ani cu acordul parintilor sau al tutorelui legal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:30, 14 Iulie 2018
Se poate angaja un minor de 15 ani, cu acordul parintilor, dar la program de 6 ore. Dupa implinirea varstei de 16 ani se poate angaja fara a mai fi necesar acordul parintilor, dar tot 6 ore.
Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.

HG 75/2015
art1.
Prezenta hotărâre stabileşte condiţiile necesare prestării de către copii a activităţilor remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling şi procedura de informare prealabilă a serviciului public de asistenţă socială.

art.2
(1) Copilul poate presta activităţi remunerate în domeniile prevăzute la art. 1 în baza contractelor încheiate între organizator şi părinţi/reprezentantul legal al copilului ori, după caz, direct cu acesta, în cazul copilului care a împlinit 14 ani, cu încuviinţarea prealabilă a părinţilor/reprezentantului legal.
.....

Contractul se încheie cu respectarea prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestari servicii la un srl mona_lisa mona_lisa Buna ziua! La un SRL pot angaja personal cu prestari servicii pe perioada de vara ? Care e varsta minima pe care trebuie sa o indeplineasca respectiva ... (vezi toată discuția)
Angajare minori NNorbert NNorbert Buna ziua Se angajeaza un minor (este intre 15 si 16 ani,, cu 8 ore pe zi, 30 ore pe saptamana) care ar fi salariul minim pentru minorul ... (vezi toată discuția)
Angajare minor vlad.aurelia vlad.aurelia Va rog sa-mi spuneti daca pentru un minor in varsta de 16 ani mai trebuie altceva decat acordul parintilor,si daca pentru o angajare pe perioada nedeterminata ... (vezi toată discuția)