Legea nr. 146/2016 pentru modificarea Legii nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 542 din 19 iulie și a intrat în vigoare astăzi.
Stema României şi sigiliul de stat au fost modificate, după cum prevede actul normativ, prin readucerea coroanei pe capul acvilei. Potrivit iniţiatorilor legii, prin această decizie se pune punct „unei situaţii care ţine de vechiul regim comunist”.
Stema României, care simbolizează statul român naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, este compusă din două scuturi suprapuse: scutul mare şi scutul mic. În interiorul scutului mare, acvila are din nou o coroană deasupra capului. Concret, Legea nr. 146/2016 prevede că "scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan".
Scutul mic sfertuit cu insitiune de pe pieptul acvilei rămâne neschimbat, acesta incluzând:
- în primul cartier, stema Ţării Româneşti: pe albastru, o acvilă de aur cu ciocul şi ghearele roşii, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, însoţită de un soare de aur la dreapta şi de o lună nouă de aur la stânga;
- în cartierul doi, stema Moldovei: pe roşu, un cap de bour negru, însoţit de o stea de aur între coarne, cu cinci raze, de o roză cu cinci foi la dreapta şi de o lună conturată la stânga, ambele de argint;
- în cartierul trei, stema Banatului şi Olteniei: pe roşu, peste valuri naturale, un pod de aur cu două deschideri boltite, din care iese un leu de aur ţinând un paloş în laba dreaptă din faţă;
- în cartierul patru, stema Transilvaniei, cu Maramureşul şi Crişana: un scut tăiat de un brâu roşu îngust; în partea superioară, pe albastru, o acvilă neagră cu ciocul de aur, ieşind din brâul despărţitor, însoţită de un soare de aur la dreapta, de o lună de argint conturată la stânga; în partea inferioară, pe aur, şapte turnuri roşii, crenelate, dispuse pe două rânduri, patru şi trei;
- în insitiune sunt reprezentate ţinuturile Mării Negre: pe albastru, doi delfini de aur afrontaţi, cu cozile ridicate.
Readucerea coroanei a fost făcută, de asemenea, şi în cazul sigiliului de stat, care este însemnul suveranităţii naţionale şi care garantează autenticitatea actelor statului.
Autorităţile publice sunt obligate, conform Legii nr. 146/2016, să înlocuiască stemele şi sigiliile din prezent cu noile modele cel târziu până la finele anului 2018. Până atunci, cele două modele de stemă şi sigiliu pot fi folosite în paralel.
Referitor la monedele şi bancnotele emise de Banca Naţională a României înainte de 31 decembrie 2018, acestea vor continua să circule şi după data respectivă, în paralel cu monedele şi bancnotele cu stema nouă.
„Coroana de oțel de pe acvila din stema Regatului României a fost turnată din oțelul unui tun turcesc capturat în Războiul de Independență din anul 1877 și simbolizează caracterul național, suveranitatea și independența, obținută prin jertfa și lupta străbunilor noștri”, scrie în expunerea de motive care a însoțit noua lege în forma sa de proiect.
Notă: Mai jos pot fi consultate noile modele de stemă şi sigiliu.
Comentarii articol (12)