Banca Mondială: Rolul actual al ANL este inutil. Trebuie desfiinţat programul de locuinţe pentru tineri, informează capital.ro.
Banca Mondială recomandă Guvernului României să desfiinţeze programul de locuinţe pentru tineri derulat prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) şi consideră că rolul actual al instituţiei poate deveni inutil.
Instituţia financiară internaţională recomandă, în primul rând, renunţarea la programul de locuinţe pentru tineri, care trebuie să ia în primul rând forma încetării construirii de noi locuinţe pentru tineri şi oprirea vânzării oricăror locuinţe pentru tineri.
„Vânzarea acestor locuinţe elimină efectiv unităţile din fondul deja prea mic de locuinţe din sectorul public, iar continuarea închirierii lor pe termen lung înseamnă că aceeaşi ocupanţi beneficiază de subvenţie an după an“, se precizează în raportul Băncii Mondiale.
Activitatea caselor de ajutor reciproc a crescut cu aproape 70% în ultimii 10 ani, iar valoarea medie a împrumutului a fost anul trecut de aproape 6.000 de lei, se arată în datele Uniunii Naţionale a Caselor de Ajutor Reciproc (UNCAR), citate de economica.net.
Numărul de Case de Ajutor Reciproc ale salariaţilor afiliate Uniunii Naţionale a CAR era de 1.659, la sfârşitul anului 2015. Valoarea împrumuturilor acordate membrilor la sfârşitul anului 2015 a fost de 2,656 miliarde de lei, valoarea medie a împrumutului fiind de 5.932,09 lei. "În ultimii 10 ani activitatea caselor de ajutor reciproc a crescut cu aproximativ 70%", informează UNCAR.
Potrivit Uniunii, valoarea împrumutului în anul 2015 a crescut cu 7,23% faţă de anul 2014.
"De regulă, CAR rezolvă probleme de viaţă ale membrilor, cum ar fi acordarea de împrumuturi pentru plata utilităţilor, nunţi, botezuri, acoperirea costurilor activităţilor şcolare, organizarea sărbătorilor de Paşte şi de Crăciun etc.", menţionează sursa citată.
Comentarii articol (0)