1. Sunt lângă tine, eşti în siguranţă!
Aceste cuvinte spuse de tine, omul în care are cea mai mare încredere din lume, au menirea de a-l ajuta să se liniştească şi de a înţelege că nu i se va întâmpla nimic din ceea ce şi-ar putea imagina. Fraza aceasta este foarte potrivită şi în situaţiile în care copilul este realmente panicat şi tu, în adâncul tău, eşti cam la fel. Sunt cele mai adecvate cuvinte pe care să le spui în acest caz unui copil anxios, dar şi nişte cuvinte în care să crezi tu însăți.
2. Spune-mi ce te deranjează şi de ce ţi-e teamă, eu te ascult!
A asculta pe cineva, când acesta are probleme, este extraordinar de sănătos pentru cel aflat în impas. Ascultă-l cu atenţie pe copil şi lasă-l să-şi spună toate temerile lui, dovedindu-te atât interesată de monolog, cât şi empatică. Reţine că nu e neapărat nevoie ca la finalul expunerii celui mic tu să vii şi cu soluţii. E foarte posibil ca simplul fapt că a spus ce anume îl deranja şi îl speria să fie o cale sigură spre calmare.
3. Vrei să vorbim exact despre temerile tale? Cum sunt ele?
După acest moment de confesiune, este foarte bine dacă l-ai pune să-ţi descrie în amănunt cum percepe el aceste temeri. Ai răbdare cu el şi lasă-l să-ţi creioneze în amănunt sentimentele care îl încearcă şi modul în care percepe el teama şi îngrijorarea. Poate să folosească în descriere mişcări ale corpului, numere, forme geometrice şi culori, toate ajutându-te pe tine să îţi dai seama exact de cât de importantă e neliniştea sa.
Dacă îi e greu să explice, pune-l să le deseneze, s-ar putea să îi fie mai uşor aşa. De altfel, despre desene se ştie că sunt una dintre metodele prin care se pot manifesta cele mai adânci emoţii, aşa că aceasta poate fi o zonă pe care tu să o exploatezi.
4. Mă gândesc să apelăm la aceste variante care te vor ajuta să te simţi mai calm. Care dintre ele crezi că te-ar putea linişti acum?
Iar când spui asta, fii pregătită cu o lista de posibile soluţii, atât din gama celor încercate mai demult şi care au şi funcţionat, cât şi din rândul unora noi, pe care intuieşti că şi le-ar dori cel mic. Chiar poţi să-l îndrumi să apeleze singur la una dintre variante atunci când simte că devine îngrijorat şi temător şi se transformă într-un copil anxios.
5. Hai să facem o listă cu toţi oamenii pe care îi iubeşti!
Acest îndemn e foarte util pentru că îi şi distrage celui mic atenţia de la temerea sa şi îl face să trăiască, cumva, toată iubirea pe care o simte faţă de acele persoane dragi, ba chiar să perceapă şi iubirea pe care aceştia o emană către el. Iar atunci când eşti înconjurat de un glob de iubire şi de sentimente pozitive, nimic rău nu ţi se mai poate întâmpla.
6. Cu ce te pot ajuta eu chiar acum?
Să auzi din gura copilului care sunt acele lucruri de care ar avea nevoie este mai uşor decât să intuieşti tu variantele de ajutor pe care el le aşteaptă. Poate că are nevoie de o îmbrăţişare, de un sfat, să vii cu el până la locul care îi provoacă teamă. N-ai de unde să ştii, dacă nu întrebi şi nu afli acel răspuns.
7. Încearcă să închizi ochii şi să-ţi imaginezi că...
Dacă îl vei învăţa pe cel mic să vizualizeze un loc calm, liniştit, în culori pastelate şi care îmbie la relaxare şi confort, vei elimina o parte mare dintre temerile sale. Această vizualizare poate fi combinată cu meditaţia, ambele fiind o cale sigură către risipirea stărilor tensionate şi neplăcute cu care se confruntă un copil anxios.
8. Va trece, ai să vezi!
Poate părea un clişeu, dar e o frază care funcţionează şi care poate fi folosită foarte bine, rostită pe un ton calm, atunci când copilului i se pare că nimic nu mai poate schimba lucrurile. Până la urmă, este şi un adevăr, căci sentimentele trec aşa cum vin. În plus, speranţa unui viitor mai luminos este suficient de dătătoare de optimism, astfel încât cel mic chiar să fie convins că totul va trece.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)