Hotărârea Guvernului nr. 449/2016 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin HG nr. 52/2011 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 473 din 24 iunie 2016.
- De vineri, regulile de acordare a concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copilului cu handicap), se vor modifica semnificativ, astfel încât actul normativ publicat vineri reglementează procedura de acordare a concediului şi, totodată, aprobă cererile şi documentele ce vor fi depuse de părinţi.
- Practic, de la 1 iulie, persoanele aflate în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (ori trei ani, în cazul copilului cu handicap) şi în concediul fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani -- precum şi în plata stimulentului de inserţie -- îşi vor putea modifica opţiunea în baza unei cereri şi a actelor justificative.
- Cât despre părinţii aflaţi în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, aceştia vor beneficia din oficiu de modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare, în baza documentelor depuse.
- Vă reamintim că, de luna viitoare, indemnizaţia concediului de creştere va avea un cuantum minim de 1.062,5 lei/ lunar, iar concediul de creştere va avea o durată unică, de doi ani.
- Mai multe informaţii despre normele de aplicare a noilor prevederi sunt aici.
- Termen de intrare în vigoare: 1 iulie.
Decizia Curţii Constituţionale nr. 209 din 12 aprilie 2016 privind excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, în ansamblul său, şi, în special, ale art. 4 şi art. 6 din aceeaşi ordonanţă de urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 464 din 22 iunie 2016.
- Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit recent că forma actuală a timbrului de mediu, ce trebuie plătit la prima înmatriculare a unei maşini sau la prima schimbare de proprietar a acesteia, nu încalcă prevederile din Constituţie.
- Prin urmare, Curtea a găsit că autorităţile române sunt îndreptăţie să solicite şi să încaseze o taxa de primă înmatriculare, iar prevederile legislative ce detaliază modul de calcul, determinare şi plată a timbrului de mediu sunt, la rândul lor, constituţionale.
- În altă ordine de idei, printr-o decizie recentă, judecătorii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene au declarat parţial ilegal timbrul de mediu pentru autovehicule, astfel încât autorităţile române au anunţat organizarea unui grup de lucru care să analizeze eventualele modificări legislative ce se impun.
- Detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 22 iunie.
Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.863/2016 pentru aprobarea Procedurii de reducere a normei de venit, în cazul activităților agricole, și pentru aprobarea unor formulare a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 474 din 24 iunie 2016.
- Potrivit ordinului citat, persoanele fizicare care desfăşoară activităţi agricole şi care înregistrează pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile vor putea beneficia de reducerea normei de venit proporţional cu pierderea respectivă.
- Totuşi, pentru ca reducerea să se poată aplica, pierderea înregistrată ca urmare a dezastrelor naturale (îngheţ, grindină, polei, secetă etc) trebuie să afecteze cel puţin 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale sau din animale deţinute.
- Mai multe informaţii despre acest subiect găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 24 iunie.
Ordinul ministrului justiției nr. 2.207/C/2016 pentru modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a Oficiului Național al Registrului Comerțului și a oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 1.082/C/2014 a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 461 din 22 iunie 2016.
- Ordinul apărut la mijlocul săptămânii precedente stabileşte, printre altele, înființarea în cadrul Buletinului procedurilor de insolvenţă a unei secțiuni privind procedura insolvenței pentru persoane fizice, dar și înființarea unor posturi pentru asigurarea funcționării optime a acestei secțiuni, datorită creșterii activității preconizate.
- De altfel, noile modificări din regulamentul Registrului Comerţului vin în contextul în care la finalul anului sunt programate să intre în vigoare prevederile Legii insolvenţei persoanelor fizice, adică acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor, pe masură ce acestea devin scadente.
- Detalii pe larg citiţi în acest articol.
- Termen de intrare în vigoare: 22 iunie.
Comentarii articol (0)