Ca urmare a numeroaselor acte normative intrate astăzi în vigoare, dar şi a diverselor măsuri aplicabile de astăzi, ziua de 1 iulie reprezintă un reper important în legislaţia românească, motiv pentru care vă prezentăm, într-o sinteză, toate noutăţile legislative apărute.
Noi reguli la acordarea concediului pentru creşterea copilului, plata indemnizaţiei lunare şi a stimulentului de inserţie
De-acum, părinţii pot să beneficieze numai de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, iar indemnizaţia lunară aferentă acestuia are doar o limită minimă. Noile prevederi sunt cuprinse în Legea nr. 66/2016 pentru modificarea și completarea OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, ale cărei prevederi au intrat azi în vigoare şi prin intermediul căreia sunt aduse schimbări importante în domeniul măsurilor de protecție socială acordate pe perioada suspendării activității profesionale a părintelui.
Concret, noile modificări legislative, aşteptate cu interes de părinţi, stabilesc:
- majorarea limitei minime a indemnizației lunare pentru creșterea copiilor, de la 600 lei la 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară, respectiv, 1.062 lei (prin raportare la cuantumul salariului minim de 1.250 lei, în vigoare de la data de 1 mai 2016);
- eliminarea limitelor maxime ale indemnizației pentru creșterea copilului, în valoare de 3.400 lei (pentru situația în care părinții optau pentru concediul de creștere a copilului în vârstă de până la un an) și, respectiv, de 1.200 lei (pentru situația în care părinții optau pentru concediul de creștere a copilului în vârstă de până la doi ani);
- majorarea cuantumului stimulentului de inserție, de la 500 lei la 531 lei, prin raportarea sa la indemnizația minimă pentru creșterea copiilor (50% din indemnizația minimă);
- prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de inserție cu un an (până la împlinirea de către copil a vârstei de trei ani, respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap).
Totodată, indemnizaţiile celor aflaţi deja în concediu vor fi recalculate. Practic, persoanele aflate în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (ori trei ani, în cazul copilului cu handicap) sau în plata stimulentului de inserţie, precum și în concediul fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani îşi vor putea modifica de-acum opţiunea în baza unei cereri şi a actelor cu care se dovedeşte suspendarea realizării veniturilor impozabile pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani).
Ca şi până acum, intrarea în concediul de creştere, precum şi plata stimulentului de inserţie pot fi cerute de oricare dintre părinţi.
Detalii pe larg despre noua procedură de acordare a concediului pentru creşterea copilului găsiţi aici şi aici. În plus, aici aveţi lămuriri despre acordarea stimulentului de inserţie.
Pachetele medicale: Ce servicii poţi primi de azi în sistemul public de sănătate
Noile pachete medicale, în baza cărora atât persoanele asigurate, cât şi cele neasigurate pot beneficia de asistenţă de specialitate la medicii de familie, la cabinetele medicale, la dentişti şi în spitale au intrat în vigoare astăzi.
Astfel, există două tipuri de pachete medicale valabile în următorii doi ani. Dacă primul dintre acestea, respectiv pachetul minimal de servicii, este destinat persoanelor neasigurate în sistemul sanitar autohton, cel de-al doilea pachet, cuprinzând serviciile de bază, se adresează persoanelor asigurate.
Spre exemplu, prin intermediul pachetului minimal, persoanele neasigurate beneficiază de asistenţă de specialitate pentru urgenţe sau consultaţii periodice la medicul de familie, sau de o consultaţie pe persoană în cazul fiecărei situaţii de urgenţă la cabinetul medical, la spital, la domiciliu şi la dentist.
În schimb, persoanele care au calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate vor putea să beneficieze de o gamă mult mai largă de servicii, în cadrul pachetului de bază.
O sinteză a principalelor servicii medicale ce vor putea fi acordate în sistemul public de sănătate în următorii doi ani aveţi aici.
Fiscul primeşte de la bănci date despre conturile contribuabililor
De-acum, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va primi zilnic de la bănci o listă cu persoanele care îşi deschid sau închid un cont bancar, indiferent de calitatea acestora: persoane fizice sau juridice.
În plus, băncile vor trebui să raporteze Fiscului datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise, precum şi o listă a celor care închiriază casete de valori.
De altfel, măsurile de mai sus ar fi trebuit să se aplice chiar de la începutul anului, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură fiscală, dar cum sistemele informatice ale băncilor nu au fost adaptate corespunzător în timp util, termenul de la care băncile sunt obligate să raporteze Fiscului informaţiile bancare ale contribuabililor a fost amânat.
Aflaţi concret de aici ce date vor furniza băncile Fiscului.
Darea în plată: Cum să scapi de impozitul datorat statului
Guvernul a stabilit recent, prin intermediul unui act normativ care se aplică deja, ca darea în plată să fie scutită de impozitul pentru transferul dreptului de proprietate, însă numai o singură dată pentru aceeaşi persoană.
Concret, prima dare în plată a unei persoane fizice va fi scutită de plata impozitului pentru venitul din transferul proprietăţilor imobiliare, indiferent dacă darea în plată este făcută în calitate de debitor, codebitor sau coplătitor, sau de către garanţi personali sau ipotecari. Astfel, dacă o persoană dorește să apeleze la darea în plată de mai multe ori, scutirea este valabilă doar prima oară.
Autorităţile n-au uitat nici de persoanele executate silit care apelează în instanţă la varianta dării în plată şi sunt nevoite să achite impozit. Mai precis, pentru a se bucura de scutirea de impozit, cetăţenii vor depune, la organul fiscal competent, o cerere şi un certificat care să ateste că hotărârea judecătorească definitivă a fost înscrisă în registrul naţional de dare în plată şi că solicitantul n-a mai beneficiat de o altă dare în plată.
Mai multe informaţii despre cum puteţi scăpa de impozitul datorat statului prin legea dării în plată sunt disponibile aici.
Modificări la declaraţia 394: Noul formular a intrat azi în vigoare și se depune din august
Formularul 394, folosit pentru declararea livrărilor și achizițiilor pe teritoriul național, a fost schimbat de către Fisc recent, iar noile prevederi au intrat azi în vigoare.
Practic, noile prevederi se aplică pentru operațiunile efectuate pe teritoriul național începând cu luna iulie, nu începând cu luna aprilie, cum fusese stabilit inițial, ceea ce înseamnă că acei contribuabili care au perioada fiscală luna calendaristică vor depune începând cu luna august noua variantă a documentului fiscal.
De altfel, în noua sa variantă, declaraţia 394 conține 16 pagini, față de nouă, câte erau până acum.
Aflaţi din acest articol ce noi informaţii solicită Fiscul prin intermediul formularului 394.
Comentarii articol (1)