Creșteri semnificative pentru expertizele medicale
Cetățenii vor trebui să achite bani mai mulți atunci când au nevoie de expertize și constatări medicale, după cum reiese dintr-un Proiect de Hotărâre de Guvern privind modificarea anexei la HG nr. 1609/2006 privind aprobarea tarifului pentru efectuarea expertizelor, a constatărilor și a altor lucrări medico-legale.
Documentul -- ce prevede actualizarea tarifelor practicate în momentul de față -- a fost inițiat recent de Ministerul Sănătății deoarece ultima indexare a fost făcută acum aproximativ zece ani. Astfel, examinarea și constatarea leziunilor traumatice va fi taxată cu 53 de lei, față de 38 de lei în prezent, iar examinarea pentru evaluarea capacității de conducere auto va fi 88 de lei, față de 63 de lei, cât este acum.
De asemenea, mai mulți bani vor fi ceruți la examinarea pentru constatarea infirmității sau a incapacității de muncă determinate de afecțiuni patologice (70 de lei, față de 50 de lei), la examinarea pentru autorizarea deținerii și purtării armelor și munițiilor (154 de lei, față de 110 lei) sau la expertiza pentru constatarea stării de sănătate pentru stabilirea aptitudinilor unei persoane de a exercita o anumită activitate (561 de lei, față de 400 de lei).
Vor fi mai mari, în același timp, și taxele pentru radiografia esofagiană, radiografia renală simplă (35 de lei, față de 25 de lei), mamografie (70 de lei, față de 50 de lei), ecografia cardiacă (42 de lei, față de 30 de lei), autopsia medico-legală (424 de lei, față de 302 lei) și examenul psihologic (70 de lei, față de 50 de lei), printre altele.
Pentru a se aplica, propunerea de act normativ trebuie doar să fie aprobată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial.
Notă: Lista completă a noilor tarife propuse poate fi consultată aici.
Traducătorii și interpreții vor putea cere mai mulți bani
Majorarea tarifelor pentru serviciile de interpretare și traducere autorizată este inclusă într-un Proiect de ordin privind stabilirea tarifelor pentru plata interpreților și traducătorilor autorizați folosiți de Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiției, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, de organele de urmărire penală, de instanțele judecătorești, de birourile notarilor publici, de avocați și de executori judecătorești.
Acesta a fost inițiat de Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice și are nevoie doar de aprobarea celor doi miniștri pentru a se aplica. Concret, documentul va înlocui actualele prevederi incluse în Ordinul comun nr. 772/414/2009, semnat de Justiție și Finanțe, deoarece în 2009 a avut loc cea mai recentă indexare a tarifelor.
Mai precis, tarifele serviciilor de interpretare și traducere autorizată ar urma să fie următoarele:
- pentru interpretarea din/în limbi străine în/din limba română: 28 de lei/oră (de la 23,15 lei/oră în prezent);
- pentru traducere: 40 de lei/pagină (de la 33,56 lei/pagină în prezent).
Tarifele nu includ taxa pe valoarea adăugată, astfel că, în situațiile în care se va datora TVA, va trebui adăugată și aceasta.
Dacă interpretarea durează mai puțin de o oră, taxarea se va face pentru o oră întreagă. Pentru depășirea unei ore, tarifarea se va face pentru fiecare oră de interpretare efectivă, iar pentru fracțiunea de oră (rezultată la calculul duratei totale) - pentru jumătate de oră. În mod similar, pentru o traducere mai mică de o pagină, tariful aplicat va fi pentru o pagină întreagă. Dacă se depășește o pagină, tarifarea se va face pentru fiecare pagină, iar pentru fracțiunea de pagină - pentru jumătate de pagină.
Atenție! Cele două proiecte de acte normative NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie să fie aprobate și publicate în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)