Creanţele administraţiei publice au scăzut la 26,1% din PIB, în primul trimestru, scrie capital.ro
”Creanţele financiare ale sectorului Administraţii publice, exprimate ca pondere în produsul intern brut, au scăzut la 26,1% faţă de 27,7%. Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului s-au micşorat cu 0,8 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 10,9% din PIB. Depozitele administraţiei publice s-au micşorat cu 0,5 puncte procentuale, până la 7,4% din PIB, iar alte conturi de primit au scăzut cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 6,9% ca pondere în PIB”, informează BNR.
În trimestrul I 2016 sectorul ”Administraţii publice” a înregistrat un necesar de finanţare de 0,7% din PIB, în timp ce în trimestrul I 2015 prezenta o capacitate de finanţare de 0,2% din PIB.
Creditele scumpe îi forţează pe antreprenori să-şi finanţeze afacerile din bani proprii, informează adevarul.ro
Aproape trei sferturi (72%) dintre întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din România îşi autofinanţează activităţile economice, din cauza condiţiilor de creditare foarte aspre, dar şi a garanţiilor pe care le consideră nejustificat de mari, potrivit raportului de cercetare „Carta albă a IMM-urilor din România 2016“.
Principalele bariere în accesarea unor credite bancare sunt dobânzile prea ridicate (44,4% din antreprenorii respondenţi în cadrul studiului), lipsa garanţiilor (29,1%), numărul mare de acte solicitate sau dificultatea mai sporită de obţinere a împrumutului comparativ cu alte surse de finanţare (19%). De asemenea, o altă barieră o constituie incertitudinea privind situaţia financiară a companiei (18,1%), potrivit rezultatelor studiului.
Raportul „Carta albă a IMM-urilor din România 2016“ mai arată că birocraţia reprezintă cea mai mare problemă cu care se confruntă întreprinzătorii din România, 61,4% din respondenţii sondajului realizat indicând că se confruntă cu dificultăţi din cauza sistemului birocratic al statului. Pe următoarele locuri în rândul celor mai mari dificultăţi se numără fiscalitatea excesivă (pentru 54,7% din patronii de IMM-uri) corupţia (45,2%), controalele excesive (45%), concurenţa neloială (40,3%), scăderea cererii interne (36,3%) şi angajarea şi pregătirea personalului (26,4%).
Comentarii articol (0)