Ordinul preşedintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2048/2016 pentru modificarea Ordinului ANAF nr. 3841/2015 privind aprobarea modelului și conținutului formularului (088) „Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA” a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 533 din 15 iulie 2016.
- Formularul 088, adică declaraţia prin care se evaluează intenția și capacitatea de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA a fost încă o dată modificat de autorităţi, cu scopul simplificării acestuia.
- Astfel, de la finalul acestei luni, documentul va conţine doar 12 întrebări pentru contribuabili, în loc de 20, iar autorităţile vor solicita mai puţine documente justificative, atunci când se depune formularul citat.
- Informaţii complete despre noua variantă a declaraţiei 088 găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 30 iulie.
Legea nr. 142/2016 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 528 din 14 iulie 2016.
- Actul normativ intrat duminică în vigoare prevede schimbarea modului în care se calculează pensia anticipată parţială. Mai precis, cuantumul este stabilit acum din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, printr-o diminuare raportată la stagiul de cotizare realizat, nu o diminuare fixă pentru fiecare lună de anticipare, aşa cum era până acum.
- Conform normelor în vigoare, pensia anticipată parţială poate fi cerută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă opţiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare şi pentru cele care au depăşit stagiul complet cu până la opt ani.
- Detalii suplimentare, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 17 iulie.
Legea nr. 150/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 534 din 15 iulie 2016.
- Potrivit actului normativ, marile magazine şi supermaketurile vor fi obligate să pună în vânzare produse din carne, ouă, lapte, legume, fructe, miere şi panificaţie provenite în proporţie de cel puţin 51% din producţia regională. Totuşi, această prevedere se va aplica din ianuarie 2017, tocmai pentru a da comercianţilor posibilitatea să se conformeze.
- De asemenea, documentul menţionat îi obligă pe comercianţi să acorde spaţii distincte de expunere şi vânzare produselor româneşti, dar şi să organizeze evenimente de promovare şi vânzare a acestora. În plus, eticheta pentru carnea comercializată pe teritoriul României va trebui să cuprindă câteva menţiuni exacte.
- Mai multe despre acest subiect citiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 18 iulie (cu menţiunea că prima obligaţie amintită va intra în vigoare la 15 ianuarie 2017).
Legea nr. 144/2016 pentru modificarea art. 2 lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 528 din 14 iulie 2016.
- Potrivit actului normativ, partidele politice, federaţiile sportive şi ONG-urile de utilitate publică, care primesc bani publici, sunt incluse de-acum pe lista instituţiilor obligate să se supună prevederilor privind liberul acces la informaţii de interes public.
- Concret, entităţile menţionate, dar şi operatorii care prestează servicii de interes public, trebuie să prezinte public, printre altele, documentele care le reglementează organizarea şi funcţionarea, detalii despre personale din conducere, dar şi informaţiile legate de buget sau modul în care au fost cheltuiţi banii publici.
- Detalii în acest articol.
- Termen de intrare în vigoare: 17 iulie.
Ordinul comun al ministrului Finanţelor Publice şi al ministrului Justiţiei nr. 1.022/2.562/2016 privind aprobarea procedurilor de stabilire, plată și rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal și a modelului și conținutului unor formulare utilizate în administrarea impozitului pe venit a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 524 din 12 iulie 2016.
- Documentul publicat săptămâna trecută în Monitor vizează aprobarea procedurilor de stabilire, plată şi rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal şi aprobarea a două noi modele pentru formularul 208, care se completează şi se depune de către notarii publici care au obligaţia calculării, încasării şi virării impozitului pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, şi pentru declaraţia 209, cea care vizează persoanele fizice care realizează venituri supuse impozitului pe venit din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, în situaţia în care transferul dreptului de proprietate asupra construcţiilor sau terenurilor se face prin altă procedură decât cea notarială.
- Conform prevederilor din Codul fiscal, la transferul dreptului de proprietate asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente, contribuabilii datorează statului un impozit.
- Toate informaţiile necesare sunt aici.
- Termen de intrare în vigoare: 12 iulie.
Legea nr. 143/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 42/2015 privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizaţie a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 528 din 14 iulie 2016.
- Actul normativ intrat duminică în vigoare stabileşte că absolvenţii care au fost înscrişi înainte de 2011 la programe neautorizate au dreptul să beneficieze de acte de studii recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor.
- De altfel, o astfel de măsură a fost adoptată de Guvern ca urmare a numeroaselor procese pe care Ministerul Educaţiei le-a pierdut pe această speţă.
- În altă ordine de idei, documentul citat introduce şi amenzi importante, din anul universitar 2017-2018, pentru universităţile care încalcă dispoziţiile legale referitoare la capacitatea de şcolarizare şi înmatricularea studenţilor.
- Mai multe informaţii găsiţi în acest articol.
- Termen de intrare în vigoare: 17 iulie.
Legea nr. 140/2016 pentru modificarea art. 277 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 529 din 14 iulie 2016.
- Potrivit documentului, copiii personalului didactic şi didactic auxiliar pensionat, precum şi copiii orfani de unul sau ambii părinţi ce au profesat în învăţământ, sunt scutiţi de-acum de plata taxelor de înscriere pentru concursurile de admitere în învăţământul superior.
- În plus, aceştia vor avea parte de gratuitate atunci când vine vorba de cazarea în cămine şi internate.
- Detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 17 iulie.
Hotărârea Guvernului nr. 480/2016 privind modificarea anexei nr. 3 la Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2004 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 522 din 12 iulie 2016.
- Dispoziţiile legale stabulesc că elevii şi studenţii de până în 26 de ani, care provin din familii în care venitul brut lunar pe membru nu depăşeşte 150 de lei, beneficiază anual de un sprijin financiar destinat achiziţionării unui calculator nou, ajutor acordat sub forma unui bon valoric.
- De altfel, prin intermediul HG amintite a fost stabilit modelul bonului valoric din 2016, cu ajutorul căruia cei 12.024 de beneficiari îşi vor putea achiziţiona un calculator nou până la finele lunii august.
- Mai multe informaţii aveţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 12 iulie.
Hotărârea Guvernului nr. 476/2016 privind modificarea anexei la HG nr. 337/1993 pentru stabilirea circumscripțiilor judecătoriilor și parchetelor de pe lângă judecătorii a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 528 din 14 iulie 2016.
- Potrivit actului normativ, mai multe localități din județul Brăila au fost mutate în circumscripția altor judecătorii. În consecinţă, toate dosarele aflate pe rolul Judecătoriei Însurăței trebuie distribuite, pe cale administrativă, Judecătoriei Brăila sau Judecătoriei Făurei, în funcție de circumscripțiile acestor instanțe.
- Detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 14 iulie.
Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 20/2016 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 525 din 13 iulie 2016.
- Prin intermediul documentului citat, judecătorul Valer Dorneanu a fost ales în funcția de președinte al Curții Constituționale a României.
- Conform Costituţiei, CCR este formată din nouă judecători, iar trei dintre aceştia şi-au început mandatele la mijlocul săptămânii precedente.
- Mai multe informaţii citiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 13 iulie.
Comentarii articol (0)