Numărul restanţierilor la bănci a crescut cu 1,46%, la 739.513, în mai, anunţă economica.net
Rata creditelor neperformante a fost de 12,4% în luna mai, conform definiţiei ABE, în scădere cu 0,71 puncte procentuale faţă de ianuarie, relevă datele Băncii Naţionale a României. Numărul persoanelor fizice înregistrate la Biroul de Credit cu restanţe mai mari de 30 de zile la bănci şi instituţii financiare nebancare a crescut la 739.513, în mai.
Faţă de luna aprilie, numărul restanţierilor a crescut în mai cu 1,46%, respectiv 10.649 persoane. În ceea ce priveşte valoarea restanţelor, acestea se ridicau, în mai, la 11,5 miliarde lei, din care peste 4,51 miliarde lei erau în moneda naţională, 4,79 miliarde lei echivalent în euro, 2,17 miliarde lei echivalent în alte valute şi 49,3 milioane lei echivalent în dolari.
Turiştii nu-şi mai iau bani cash în străinătate. Bancomatul şi POS-ul, la putere, informează jurnalul.ro
Românii care au călătorit în afara ţării au realizat plăţi cu cardul în valoare de 5,3 miliarde de lei şi au retras de la bancomate peste trei miliarde de lei pe parcursul anului trecut.
“Turismul internaţional, accesul la internet şi la tehnologiile inovatoare au schimbat radical percepţia şi comportamentul consumatorului. Dacă înainte românii preferau să ia cu ei valută când călătoreau în străinătate, acum tot mai mulţi aleg să plătească direct cu cardul în magazine şi să retragă bani de la bancomate în ţările de destinaţie atunci când au nevoie de numerar”, a declarat Cătălin Creţu, director general pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia, Visa Europe.
Acesta susţine că “vom asista la formarea unei categorii mai extinse de turişti, iar cheltuielile în străinătate vor avea o pondere mai mare în veniturile gospodăriilor”.
Comentarii articol (0)