1. Pot fi executat silit pentru o datorie veche de peste zece ani?
Un utilizator al Forumului AvocatNet.ro a adus în atenția specialiștilor faptul că tatăl său a fost informat printr-o scrisoare despre o datorie de acum peste zece ani, de care nu știe exact cum să scape. Acesta a detaliat că este vorba de o datorie „la o companie care nu cred că mai există”, pentru un abonament de telefonie mobilă.
În replică, avocatul Adrian Albu l-a sfătuit ca, înainte de toate, să verifice dacă este vorba, într-adevăr, de o executare silită reală și abia apoi să vadă ce este de făcut. „Verificați mai întâi dacă este vorba despre o executare silită reală, nu despre o simplă somație. Sunt multe metode prin care aceste firme de recuperare păcălesc oamenii. Eu nu cred că este vorba despre o executare silită în curs. Oricum, nu plătiți nici măcar un leu până nu vă lămuriți asupra problemei”, a explicat specialistul.
Datoriile nefiscale, adică cele care n-au nicio legătură cu prevederile legislației fiscale, se prescriu, în principiu, după trei ani, așa cum ne-a spus recent avocatul George Lipănescu. Totuși, acesta a subliniat că prescripția nu se aplică automat, ci că ea trebuie invocată în instanță.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
2. Am dreptul la compensații când sunt concediat?
Acordarea de salarii compensatorii la concediere a fost un alt subiect de interes discutat săptămâna aceasta pe forumul nostru. Mai exact, un utilizator a precizat că, în timpul perioadei de probă, a fost informat, fără niciun fel de preaviz, că trebuie să-și părăsească locul de muncă, însă că angajatorul i-ar datora compensații.
„Salariile compensatorii pot fi acordate numai dacă sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil angajatorului, în regulamentul intern al acestuia sau în contractul dvs. de muncă. În caz contrar, angajatorul nu este obligat să acorde așa ceva”, a fost răspunsul dat de consilierul juridic Cornel Vasile.
Referitor la încetarea contractului de muncă în perioada de probă, specialistul a făcut trimitere către prevederile Codului muncii. Actul normativ stabilește că un contract individual de muncă poate înceta, în timpul sau la finele perioadei de probă, exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, a oricăreia dintre părți. Pe deasupra, decizia angajatorului sau a salariatului nu trebuie să fie motivată.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
3. Stau la parterul unui bloc. Trebuie să dau bani pentru modernizarea liftului?
Proprietara unui apartament situat la parterul unui bloc a atras atenția că asociația a hotărât să modernizeze liftul și că trebuie să contribuie și ea la costuri. Prin urmare, utilizatoarea Forumului AvocatNet.ro a întrebat dacă este obligată să contribuie din moment ce nu folosește liftul aproape niciodată.
Evaluatorul Virgil Dan Amza i-a răspuns că liftul reprezintă o proprietate comună, astfel că toți proprietarii trebuie să suporte reparațiile liftului, nu doar cei care stau la etaj, deși se pot face excepții: „Liftul intră în părțile comune, unde dețineți o cotă. Așadar, reparațiile liftului le suportă toți proprietarii. Utilizarea lui, deci energia electrică pentru deplasarea liftului, se suportă la număr de persoane și cei de la parter pot să fie scutiți în anumite condiții”.
Printre cheltuielile unei asociații de proprietari se numără, conform Legii nr. 230/2007, și cele legate de exploatarea, reparația ori întreținerea proprietății comune. Fiecare proprietar trebuie să contribuie lunar la aceste cheltuieli.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
4. Nepotul mi-a vândut mașina și nu mai pot să dau de el. Ce să fac?
O situație delicată prezentată de un alt utilizator face referire la vânzarea unei mașini fără știința proprietarului. Concret, proprietarul i-a dat autoturismul unui nepot „pentru a fi expus și vândut într-un parc auto, cu mențiunea că să fiu prezent la întocmirea contractului de vânzare-cumpărare”. După un timp, când proprietarul a cerut mașina înapoi, nepotul a spus că a vândut-o și de-atunci nu mai poate fi contactat.
„Vă sfătuiesc să mergeți la poliție să formulați o plângere penală împotriva nepotului. Vă sfătuiesc să vă angajați un avocat care să vă susțină în demersuri. Va trebui și să anunțați mașina ca furată”, i-a recomandat avocatul Gabriel Klein Kirițescu.
Dan Antohe, un alt avocat și consultant pe Forumul AvocatNet.ro, a precizat că proprietarul de drept poate cere în instanță anularea contractului de vânzare-cumpărare și repunerea părților în situația anterioară: „Actul de vânzare este fondat pe o cauză ilicită sau fraudă, având ca numitor comun reaua-credință a părților sau cel puțin a nepotului, care știa că vinde un bun al altuia, motiv pentru care ar trebui să cereți în instanță nulitatea contractului de vânzare-cumpărare și restabilirea situației anterioare”.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
Cititorii AvocatNet.ro pot pune întrebări pe forumul nostru pentru a obţine gratuit răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii. Totuşi, cititorii ar trebui să se folosească de răspunsurile din forum doar pentru informare prealabilă.
Comentarii articol (1)