1. Ce drepturi au femeile însărcinate la locul de muncă
Pe parcursul acestei săptămâni, una dintre situațiile rezolvate cu ajutorul răspunsurilor venite din partea specialiștilor din Forumul AvocatNet.ro a vizat stabilirea drepturilor pe care le are orice femeie gravidă la locul de muncă.
Astfel, o utilizatoare a forumului a dorit să afle dacă este normal să fie ținută peste program având în vedere faptul că a anunțat angajatorul despre faptul că este însărcinată. De asemenea, aceasta a vrut să afle dacă ar putea să scape de orele în plus petrecute la serviciu dacă obținere o scrisoare medicală pentru reducerea programului de lucru de la opt la șase ore.
Răspunsul a venit de la consilierul juridic Cornel Vasile, cel care a îndrumat-o să depună o sesizare la Inspectoratul teritorial de muncă.
Potrivit prevederilor cuprinse în Codul muncii, munca suplimentară nu poate să fie efectuată fără acordul salariatului, iar nerespectarea acestei măsuri se sancționează cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei. Mai mult, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici. Totodată, aici puteți găsi mai multe informații despre protecția maternității la locul de muncă, în articol fiind incluse toate obligațiile pe care le are angajatorul.
2. Un cadou în bani poate fi restituit după patru ani?
O utilizatoare a Forumului AvocatNet.ro a adus în atenția specialiștilor faptul că fostul partener de viață îi solicită anumite sume de bani, trimise sub formă de cadou, prin virament bancar, în urmă cu cinci, respectiv patru ani. Aceasta a vrut să afle dacă există o cale legală prin care ar putea să fie obligată să plătească acei bani, singura dovadă fiind un extras de cont.
În replică, avocatul Dan Popescu a informat-o că dreptul material la acțiune, prevăzut la art. 2517 din Noul cod civil, s-a prescris în cazul său. Mai mult, dacă fostul partener „nu dovedește că a fost un împrumut cu obligația restituirii, nu are nicio șansă”, a explicat specialistul.
Concret, potrivit actului normativ citat, termenul prescripției este de trei ani, dacă legea nu prevede un alt termen.
Referitor la aceeași situație, Claudiu Lascoschi, un alt avocat și consultant pe Forumul AvocatNet.ro, a precizat că la prima vedere fostul partener nu are nicio șansă să își primească banii înapoi: „Depinde și cum ar prezenta el problema, ca să se poată naște o discuție mai clară. Dacă e vorba doar de bilete de avion pentru a merge la el și ați mers la chemarea lui, nu are nicio șansă să obțină câștig de cauză în instanță, oricum ar prezenta el problema”.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
3. Accident auto cu mașina altcuiva. Sunt obligat să plătesc dauna?
Tatăl unui tânăr care a făcut un accident în timp ce conducea o mașină înmatriculată pe alt nume a întrebat pe Forumul AvocatNet.ro dacă fiul său are obligația să plătească daunele, autoturismul fiind avariat în proporție de 90%.
Avocatul Doinița Stingaciu i-a răspuns că în cazul în care băiatul a provocat dauna din vina sa, iar acea mașină nu avea asigurare facultativă CASCO, atunci acesta va trebui să suporte paguba: „Pentru a stabili exact valoarea, un service autorizat trebuie să întocmească un deviz estimativ cu privire la costurile necesare reparației și, apoi, un expert autorizat va stabili valoarea reală a vehiculului avariat. După scaderea eventualelor componente ale vehiculului avariat care pot fi valorificate, rămâne suma ce urmează a fi achitată de cel vinovat de producerea pagubei, în contul proprietarului vehiculului respectiv”.
La rândul său, expertul judiciar Ioan Ciobanu i-a răspuns că, în cazul în care autoturismul nu avea asigurare CASCO, contravaloarea daunelor va trebui sa fie suportată de către vinovat, însă „nu în cuantumul solicitat de proprietarul autoturismului (valoarea cu care a achiziționat respectivul autoturism), ci valoarea de piață a autoturismului la data accidentului, din care se scade maxim 25% contravaloarea pieselor recuperabile”.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
4. Cum poate fi depusă o plângere de divorț din străinătate în România?
Un alt subiect interesant dezbătut zilele trecute a vizat depunerea unei plângeri de divorț prin telefon, de către o persoană care locuiește în Germania.
Pe scurt, utilizatoarea forumului AvocatNet.ro a vrut să știe dacă este posibil ca unul dintre soți, care vrea să deschidă o acțiune de divorț, să își angajeze în acest sens un avocat în România și cât ar dura până la prima înfățișare.
Un răspuns în acest sens nu a întârziat să apară, avocatul Claudiu Lascoschi fiind cel care a lămurit situația. Astfel, potrivit legislației aflată în vigoare, divorțul poate fi depus de către un avocat: „Dacă sunt de acord cu divorțul ambii soți, va fi ușor dacă au reședința în străinătate. Poate să aibă avocat și celălalt soț și să divorțeze fără să vină la instanță”.
Totodată, avocatul Gabriela Gerber a explicat că acțiunea de divorț poate fi depusă prin avocat, însă este important de știut că, în acest caz, soția va trebui să fie legal citată la adresa din cartea de identitate și la reședința din străinătate.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
5. Sunt eligibilă pentru indemnizația pentru concediu creștere copil dacă îmi dau demisia?
Tot în cursul acestei săptămâni, o utilizatoare a forumului își punea problema dacă riscă să își piardă dreptul la indemnizația pentru concediu creștere copil (CCC) dacă își dă demisia de la locul de muncă cu două luni înainte să nască. Concret, aceasta a vrut să afle dacă se iau în calcul ultimele 12 luni cu venituri din urmă sau dacă pierde dreptul la indemnizație.
În replică, consultantul în resurse umane Valeriu Tudor a informat-o că, potrivit legii, pentru a beneficia de indemnizație CCC nu este obligatoriu ca la data nașterii copilului mama să fie salariată. „Așadar, puteți să demisionați înainte de a naște”, a explicat specialistul, care i-a recomandat însă să aștepte până se termină concediul de maternitate înainte de a-și prezenta demisia.
La ora actuală, pentru obținerea CCC este suficient ca în cele 24 de luni premergătoare nașterii copilului, inclusiv luna nașterii, părintele să fi avut 12 luni de venituri din salarii sau asimilate acestora (indemnizații de concedii medicale, indemnizație pentru concediul de maternitate).
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
Cititorii AvocatNet.ro pot pune întrebări pe forumul nostru pentru a obţine gratuit răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii. Totuşi, cititorii ar trebui să se folosească de răspunsurile din forum doar pentru informare prealabilă.
Comentarii articol (0)