1. Se pierd zilele de concediu de odihnă neefectuate?
Un utilizator al Forumului AvocatNet.ro a avut o nelămurire în legătură cu zilele de concediu de odihnă. Acesta a dorit să afle dacă va pierde cele 21 de zile de concediu neefectuate în situația în care angajatorul nu i-a acordat liber. De asemenea, forumistul a întrebat dacă zilele respective i se vor mai plăti în cazul în care îsi dă demisia.
Întrebarea sa a primit răspuns de la Cornel Vasile, consilier juridic. Specialistul i-a transmis ce prevede Codul muncii, și anume că, „în cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioada de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.”
Specialistul a precizat că data-limită până la care angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat pentru anul 2016 este data de 1 iulie 2018. Acesta i-a mai spus că, în situația în care încetează contractul individual de muncă, este posibilă compensarea în bani a zilelor de concediu neefectuate.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
2. Recunoașterea copiilor din afara căsătoriei
O cititoare a forumului nostru a vrut să știe cum se pot recunoaște copiii din afara căsătoriei. Persoana în cauză, deși este căsătorită legal de 11 ani, este despărțită, în fapt, de soțul ei de cinci ani. Între timp, aceasta urmează să aibă un copil cu un alt partner, care nu este soțul ei.
Avocata Gabriela Gerber i-a explicat că singura soluție pentru ca situația juridică să reflecte situația reală este un proces de tăgadă a paternității. În acest sens, trebuie aduse probe pentru a dovedi conviețuirea cu tatăl biologic în timpul legal al concepției, precum și efectuarea testului ADN.
Specialista i-a mai spus că acțiunea în instanță poate fi intentată de soț, de mamă sau de tatăl biologic al copilului. Cu privire la exercitarea autorității părintești și a contribuției la creșterea copiilor, instanța se va pronunța din oficiu.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
3. Inundație în apartament în urma verificărilor la apometre
Un utilizator al Forumului AvocatNet.ro se confruntă cu o problemă la apartament. Acesta a suferit prejudicii în urma verificărilor la apometrele de apă rece făcute de o firmă de metrologie. Un angajat al acestei firme a rupt robinetul de apă, ceea ce a cauzat o inundație în urma căreia parchetul din casă s-a umflat și a trebuit schimbat. Forumistul a menționat că firma respectivă a fost contractată de asociația de proprietari.
Avocata Alexandra Vasile i-a indicat să caute mai întâi o soluție amiabilă. Dacă nu reușeste să rezolve așa problema, specialista i-a transmis că poate acționa cu succes în instanță firma care a efectuat verificările la apometre, pentru ca aceasta să suporte daunele create de inundație. În acest sens, specialista a sfătuit cititorul să contacteze un avocat pentru a-l ajuta cu procedurile specifice litigiului.
Avocata nu este de părere că asociația de proprietari este vinovată de producerea inundației, dar consideră că aceasta ar putea avea o „culpă pentru neîntreținerea corespunzătoare a instalației aferente părților de uz comun ale clădirii”.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
4. Nu trebuie să acorzi preaviz dacă demisionezi în perioada de probă
Un alt cititor înregistrat pe forumul nostru a vrut să afle dacă poate să își dea demisia, în perioada de probă, fără a acorda preaviz. Acesta a întrebat dacă, în acceastă situație, va mai primi salariul pentru zilele deja lucrate.
Acesta a primit ajutor de la consilierul juridic Cornel Vasile, care a făcut trimitere la Codul muncii, unde este prevăzut că, „pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia”.
Deci, dacă salariatul își dă demisia în perioada de probă, nu trebuie să acorde preaviz. De asemenea, salariul trebuie plătit de către angajator până la data încetării contractului individual de muncă.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
Cititorii AvocatNet.ro pot pune întrebări pe forumul nostru pentru a obţine gratuit răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii. Totuşi, cititorii ar trebui să se folosească de răspunsurile din forum doar pentru informare prealabilă.
Comentarii articol (1)