avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz

Buna seara
Intrebare: angajatorul are dreptul sa oblige un angajat sa-si efectueze, pe perioada preavizului, concediul de odihna ramas neefectuat pe anul in curs?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:49, 11 Octombrie 2012
Concediul de odihna este concediu de odihna, iar preavizul este preaviz. Cele 2 perioade nu se pot suprapune. Daca acea persoana este in perioada de preaviz si pana la acea data nu a efectuat concediul de odihna, atunci nu va mai beneficia de acele zile de concediu, ci ii vor fi platite.
muraruelena a scris:

Concediul de odihna este concediu de odihna, iar preavizul este preaviz. Cele 2 perioade nu se pot suprapune. Daca acea persoana este in perioada de preaviz si pana la acea data nu a efectuat concediul de odihna, atunci nu va mai beneficia de acele zile de concediu, ci ii vor fi platite.


Unde este specificat in lege ca nu se pot suprapune?
CO nu este cauza de suspendare a preavizului.
Acestea sunt prevazute expres la art. 50-54 din Codul muncii.
Presupun ca este vorba de un preaviz in caz de demisie. Pe perioada preavizului salariatul are statutul unui salariat care nu se alfa in preaviz (aceleasi drepturi si obligatii) si, concediul de odihna este o prerogativa a salariatului. Acesta din urma poate depune cerere de acordare a concediului de odihna si angajatorul o poate accepta sau nu. In cazul in care pana la incetarea contractului de munca, nu s-a efectuat intreaga perioada de concediu de odihna, raportata la nr. de zile lucrate, atunci zilele de CO neefectuat vor fi platite la ultimul salariu- de altfel si singurul caz in care zilele de CO neefectuat sunt compensate cu bani.
A mai fost discutia aceasta, va rog nu mai interpretati legea in sensuri neprevazute de aceasta: www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Miercuri, 10 Octombrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
daca nu era programat concediul de odihna, atunci angajatorul ii poate refuza cererea de concediu, ramanand doar compensarea in bani a zilelor de concediu de odihna care i se cuvin pentru perioada lucrata.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna in perioada de preaviz pt restructurare ContSters88537 ContSters88537 Buna ziua, In perioada preavizului pt restrucurare, concediul de odihna se acorda cu acordul partilor sau este dreptul angajatului? Se scad cele 7 zile de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in perioada de preaviz danuttunad danuttunad Buna ziua, As vrea sa ma ajutati cu un raspuns si anume,daca am 7 zile de concediu de odihna neefectuate aferente anului 2010,iar in data de 14.12.2011 am ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat madi33 madi33 Am fost angajat 2 ani si 8 luni din care mi-am luat concediu de odihna 5 zile, urmeaza ca la sfarsitul lunii august sa plec din firma.Ce se intampla cu zilele ... (vezi toată discuția)