1. Cum scap de un chiriaș rău-platnic?
Un utilizator al forumului nostru a adus în prim-plan o situație problematică cu care se confruntă. Concret, acesta susține că chiriașul său n-a mai plătit chiria de două luni și că nici nu dă impresia că ar vrea să mai achite vreun ban.
Astfel, avocata Alexandra Vasile a recomandat rezilierea contractului de închiriere și eventual evacuarea chiriașului cu ajutorul instanței: „Îi puteți transmite o notificare scrisă în care să îi spuneți că reziliați contractul de închiriere pentru neplata chiriei la termenul convenit. După aceea, dacă nu eliberează spațiul, puteți face acțiune în instanță pentru evacuarea chiriașului”.
Principala problemă a proprietarului este că nu mai stă în România, astfel că situația este greu de gestionat din afara țării. În acest sens, specialista a sugerat angajarea unui avocat din orașul în care este apartamentul în cauză.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
2. Îmi poate înceta contractul chiar dacă sunt în concediu medical?
Un salariat angajat în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată intră în concediu medical. Firma nu mai dorește continuarea colaborării, astfel că lasă contractul să înceteze la data prestabilită de părți. În acest caz, este legală decizia angajatorului?
Răspunsul este „Da”, potrivit consilierului juridic Cornel Vasile, care a atras atenția că legislația muncii permite încetarea contractului chiar dacă salariatul este în concediu pentru incapacitate temporară de muncă.
Mai precis, concediul medical este una dintre situațiile în care contractul de muncă se suspendă automat. Iar Codul muncii dispune că, „de fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept prevalează”.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
3. Posibil amendat pentru un apel nejustificat la 112
Un alt forumist a prezentat o situație în care este posibil să fi fost amendat pe nedrept de polițiști pentru un apel la serviciul național de urgență.
Acesta susține că prietena lui a fost „luată pe capotă” de un șofer nervos care îi lovise recent mașina și care fugise de la locul accidentului. Când au venit polițiștii, prietena forumistului nu părea să fie rănită, astfel că aceștia au considerat că apelul la 112 a fost nejustificat.
Referitor la această situație, avocatul Aurel Fleancu a precizat că procesul-verbal de contravenție ar putea fi anulat în instanță, în măsura în care contravenientul depune o plângere în cadrul termenului legal: „[Polițiștii] pot să întocmească un proces-verbal chiar și în lipsa dumneavoastră. El se va comunica acasă, iar în termen de 15 zile aveți posibilitatea de a contesta contravenția. Având în vedere cele descrise de către dumneavoastră, e foarte posibil ca plângerea să fie admisă”.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
Cititorii AvocatNet.ro pot pune întrebări pe forumul nostru pentru a obţine gratuit răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii. Totuşi, cititorii ar trebui să se folosească de răspunsurile din forum doar pentru informare prealabilă.
Comentarii articol (2)