1. Ce pot să fac dacă nu mi-am primit salariul timp de opt luni
O problemă spinoasă expusă de un utilizator al forumului nostru aduce în prim-plan neplata salariului de către angajator. Concret, salariatul respectiv spune că nu și-a primit banii timp de opt luni, a făcut plângere la Inspecția Muncii (care a obligat angajatorul să achite restanțele), dar angajatorul refuză în continuare să-și îndeplinească obligația legală.
La această problemă, Cornel Vasile, consilier juridic și consultant pe Forumul AvocatNet.ro, a oferit următoarea soluție: „Se va promova o acțiune împotriva angajatorului, care se va depune la Tribunalul în raza căruia aveți domiciliul sau locul de muncă, în termen de trei ani de la data de când [angajatorul] trebuia să vă plătească salariile. Acțiunea este scutită de plata taxelor judiciare”.
Totuși, deoarece forumistul a precizat că angajatorul care-i datorează bani este în insolvență, trebuie amintit că se poate depune o cerere, pentru plata datoriilor, direct la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă. Mai exact, fiecare angajator privat este obligat să achite lunar, pentru propriii salariați, contribuția pentru creanțe salariale. Astfel, dacă angajatorul intră în insolvență, persoanele care au de primit salarii pot fi despăgubite (în cuantum limitat) dintr-un fond de garantare special creat în acest sens.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
2. Am plătit un meseriaș să-mi facă mobila și nu și-a respectat promisiunea
Un membru al forumului a atras atenția asupra unei situații legate de plata unui meseriaș care nu și-a făcut treaba pe care a promis-o. În esență, acesta a fost plătit în avans cu 3.000 de lei pentru a face mobilă pentru o casă, însă apoi, când a fost contactat în mod repetat, a invocat diverse motive pentru care nu poate preda obiectele.
La întrebarea forumistului legată de soluțiile legale pentru recuperarea banilor, avocatul Dan Popescu a indicat formularea unei plângeri penale împotriva meseriașului și acționarea în judecată. „Opinia mea este că ar trebui să formulați plângere penală pentru infracțiunea de înșelăciune prevăzută de articolul 244 din Codul penal și să vă constituiți parte civilă în procesul penal cu suma de 3.000 de lei. Acțiunea civilă în procesul penal este scutită de taxa judiciară de timbru. Dacă vă referiți și la onorariul avocațial, în cazul în care vreți să fiți reprezentat și asistat de un avocat, veți negocia direct onorariul”, a precizat specialistul.
Utilizatorul a întrebat dacă, totuși, nu se pot rezolva lucrurile doar prin depunerea plângerii penale, însă avocatul Răzvan Pătrașcu a spus că „Nu este sigur că veți realiza ceva pe această cale. În esență, trebuie demonstrată intenția lui de a vă înșela”.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
3. Probleme cu fostul angajator după concedierea anulată în instanță
Situația este următoarea: o salariată a fost dată afară pe nedrept, a obținut în instanță anularea concedierii și plata despăgubirii pentru perioada anterioară. Totuși, deoarece în timpul procesului salariata a lucrat în altă parte și după proces a ales să nu continue relațiile de muncă cu fostul angajator, acesta din urmă cere înapoi despăgubirea. Însă cât de legal este?
În acest sens, consilierul juridic Cornel Vasile a subliniat că salariații au dreptul să lucreze, în același timp, la mai mulți angajatori și să beneficieze de un salariu corespunzător fiecărui loc de muncă, potrivit Codului muncii. Referitor la posibilitatea restituirii despăgubirii, actul normativ amintit este destul de clar: în caz de concediere nelegală, salariatul trebuie să primească o despăgubire și poate alege dacă revine sau nu să muncească la fostul angajator. Punct.
„În cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanța va dispune anularea ei și va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul”, prevede Codul muncii. „La solicitarea salariatului instanța care a dispus anularea concedierii va repune părțile în situația anterioară emiterii actului de concediere. În cazul în care salariatul nu solicită repunerea în situația anterioară emiterii actului de concediere, contractul individual de muncă va înceta de drept la data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești.”
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
4. Dat în judecată fără să știu, pentru neplata întreținerii
Un alt cititor înregistrat pe Forumul AvocatNet.ro a explicat că a fost dat în judecată, de către asociația de proprietari, pentru că n-a plătit întreținerea. Asta cu toate că n-a fost somat nici măcar o dată că are bani de achitat. Acesta a vrut să știe cum poate evita plata cheltuielilor de judecată din moment ce deja a plătit restanțele și penalitățile.
„Dacă ați fost chemat în judecată, aveți posibilitatea să vă prezentați la primul termen, așa cum ați fost citat de instanță. Și la acest prim termen arătați judecătorului că ați achitat totul. Cel mai probabil, judecătorul va dispune închiderea cazului, care rămâne fără obiect. Același judecător, cel mai probabil, va dispune neacordarea cheltuielilor de judecată cerute de reprezentantul asociației”, a răspuns Adrian Totolici, economist și consultant pe forum. Acesta a adăugat că asociația de proprietari nu este obligată să notifice sau să someze rău-platnicii.
La aceeași nelămurire, avocatul Dan Popescu a făcut trimitere către o prevedere din Codul de procedură civilă: „Pârâtul care a recunoscut, la primul termen de judecată la care părțile sunt legal citate, pretențiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecată, cu excepția cazului în care, prealabil pornirii procesului, a fost pus în întârziere de către reclamant sau se afla de drept în întârziere”.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
Cititorii AvocatNet.ro pot pune întrebări pe forumul nostru pentru a obţine gratuit răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii. Totuşi, cititorii ar trebui să se folosească de răspunsurile din forum doar pentru informare prealabilă.
Comentarii articol (2)