avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reintegrare salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reintegrare salariat

Buna ziua,
Vreau sa va prezint o speta, cred eu interesanta si cred destul de rara in societatea noastra actuala.
La nivelul unei intreprinderi s-a efectuat o concediere colectiva. Nemultumitii au contestat deciiziile emise in cauza. Petitele erau : anulare decizie de concediere, reintegrare, plata de despagubiri, daune morale. In timpul procesului unul din salariati renunta scris la petitul privind reintegrarea , motivind probleme medicale. Dupa judecata, instanta pronunta o sentinta prin care anuleaza cererea de concediere, obliga angajatorul la plata catre concediat a despagubirilor salariale pana la data pronuntarii sentintei.
Intrebari:
1. Care sunt efectele acestei sentinte? cum se pune ea in executare!
2. In conditiile in care instanta nu dispune reintegrarea ( concediatul renuntand scris la acest petit in timpul procesului), este ilegala reintegrarea salariatului de catre angajator? Tinand cont ca cel concediat a facut cerere de executare a sentintei respectiv de reintegrare a sa pe postul detinut anterior!
Precizez ca anterior sesizarii instantei primea masuri de protectie salariale !
Eu am opinia mea profesionala, pe care nu o prezint pentru a nu va influenta si mi-ar placea sa o cunosc si pe a voastra. Dupa opiniile voastre voi prezenta si opinia mea cu speranta ca vor coincide daca nu vom discuta pe caz.
O zi buna si multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: vicentiu69 , utilizator 08:50, 31 Mai 2010
In cazul in care intreprinderea nu este in faliment, conform hotararii instantei , ea va despagubii salariatul , cum va considera ea , asta in cazul in care nu sa cerut o suma fixa ca despagubire ce a fost aprobata de instanta.
Reintegrarea salariatului de catre angajator nu este ilegala, deasemenea acest lucru tinand tot de conducerea intreprinderii, asta daca instanta nu a obligat ea prin decizia finala.
Din punctul meu de vedere CIM salariatului este un pic in aer si anume: a cerut desfiintarea concedierii si ar fi avut dreptul la somaj, asa a renuntat la reintegrare si angajatorul nu este obligat sa-l reintegreze si nici nu poate beneficia de somaj deoarece instanta a hotarat ca decizia de concediere este nelegala.
RT. 78 (1) În cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei şi va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
(2) La solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune părţile în situaţia anterioară emiterii actului de concediere.
Ultima modificare: Duminică, 30 Mai 2010
FLORIN VASILIU, Consultant resurse umane
1. Care sunt efectele acestei sentinte? cum se pune ea in executare!
Fiind o hotarare executorie se pune in executare fara a mai fi necesara investirea cu formula executorie.
Mergeti la un executor judecatoresc si faceti cerere de punere in executare a hotararii respective.

2. In conditiile in care instanta nu dispune reintegrarea ( concediatul renuntand scris la acest petit in timpul procesului), este ilegala reintegrarea salariatului de catre angajator? Tinand cont ca cel concediat a facut cerere de executare a sentintei respectiv de reintegrare a sa pe postul detinut anterior!
Instanţa de judecată va dispune anularea concedierii dacă se constată că a fost făcută în mod netemeinic sau nelegal. Totodată va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, iar la cererea acestuia va dispune reintegrarea pe postul avut anterior.
Instanta s-a pronuntat sau nu asupra cererii de reintegrare?
Instanta nu s-a pronuntat in dispozitivul hotatrarii asupra reintegrarii, dar in motivare, precizeaza ca "nu se impune repunerea in situatia anterioara, intrucat contestatarul a solicitat prin precizarea de actiune ca renunta la petitul privind reicadrarea ".
Aceeasi opinie o am si eu ca , chiar in conditiile in care contestatarul a renuntat la reintegrare in proces, solicitand-o extrajudiciar, nu este ilegala, iar in conditiile in care decizia de concediere emisa de catre angajator a fost anulata ca nelegala, el poate (cu buna credinta) sa aprobe reintegrarea. colegii mei juristi spun ca nu este corect!
cat priveste aplicarea sentintei
1. Angajatorul trebuie sa mai emita decizie de anulare decizie de concediere?? avand ca temei sentinta?? ori opereaza sentinta pur si simplu??
2. Care este regimul juridic al salariatului in acest caz??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie concediere anulata ionigeo ionigeo Un angajat a carui decizie de concediere a fost anulata de instanta poate fi angajat din nou in aceeasi unitate? Multumesc. (vezi toată discuția)
Exceptii ContSters352260 ContSters352260 buna. am cerut in insnata plata concediilor de odihna neefectuate la incetarea cim dar am cerut si reintegrarea cu anularea deciziei de incetare. desi ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu pana la reintegrare FLORIN VASILIU FLORIN VASILIU Buna ziua, Am intalnit urmatorul caz : un angajat a castigat in instanta de fond anularea deciziei de concediere, reintegrarea pe functia detinuta anterior ... (vezi toată discuția)