1. De ce autorizații este nevoie pentru a uni două apartamente vecine
Un cititor AvocatNet.ro a vrut să știe dacă are nevoie de o autorizaţie de construire pentru a putea uni apartamentul său cu cel vecin. Forumistul a precizat că dorește să achiziționeze apartamentul vecin și să facă o ușă în peretele comun.
Întrebarea a primit răspuns de la Gheorghe Popa, specialist în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Acesta i-a transmis că „este nevoie de întocmirea unui proiect de construcții de către o firmă autorizată. Pentru execuția lucrărilor este necesară obținerea autorizației de construire de la primărie și a avizului pentru începerea lucrărilor de la inspectoratul teritorial de stat în construcții”.
Specialistul a menționat că, pentru a obține autorizația de construcție, trebuie să aibă și un aviz de la asociația de locatari, cu răspuns favorabil din partea „tuturor proprietarilor din zona lucrărilor (sus/jos, stanga/dreapta) menționate în proiectul de construcții”.
Specialistul i-a mai recomandat să contacteze proiectantul autorizat mai înainte de cumpărarea apartamentului, deoarece acesta îi poate spune dacă unirea este posibilă din punct de vedere tehnic, dar și care sunt șansele să obțină autorizația de construire de la primărie.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
2. O moștenire cu complicații
O cititoare înregistrată pe forumul nostru a vrut să afle ce drepturi are la moștenirea bunicilor decedați de șase ani. Bunicii au avut doi copii, pe tatăl și pe mătușa ei. Având în vedere că și tatăl ei a decedat, mătușa acesteia se folosește de proprietate și îi interzice accesul nepoatei.
Avocatul Gabriel Klein Kirițescu i-a indicat să facă urgent succesiunea pe cale judecătorească și să solicite prin ordonanță președințială să i se permită accesul până la finalizare. În acest sens, i-a amintit și de posibilitatea acordării de ajutor public judiciar.
De asemenea, i-a mai spus că „la succesiune vin copiii bunicilor în cote egale”, dar dacă unul dintre copii este decedat, acesta va fi reprezentat. Prin urmare, aceasta este o situație în care nepoata poate veni la succesiunea bunicilor, iar cota ce îi revine este aceea care i-ar fi revenit tatălui său, adică o jumătate.
Până la dezbaterea succesiunii, bunurile nu pot fi vândute la notar, dar specialistul a avertizat-o pe cititoarea noastră că mătușa poate să le vândă, totuși, folosind chitanțe de mână.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
3. Testul de alcoolemie poate fi făcut la două ore după producerea accidentului?
Un alt cititor a prezentat speța următoare: în cazul unui accident rutier fără victime sau alte vehicule implicate, testul de alcoolemie și analizele necesare n-au fost făcute imediat, ci la două ore după accident, timp în care conducătorul a consumat alcool, iar urmarea a fost că s-a ales cu dosar penal.
Avocatul Răzvan Pătrașcu a făcut trimitere la legislație, conform căreia „este interzis consumul de alcool în cazul implicării într-un accident de circulație până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat. Iar în cazul în care nu sunt respectate aceste dispoziții legale se consideră că rezultatele testului sau ale analizei probelor biologice recoltate reflectă starea conducătorului în momentul producerii accidentului”.
Acesta i-a sugerat să solicite calculul retroactiv ca probă în apărare.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
4. Declarațiile mincinoase pot fi înlăturate dintr-un dosar de proces?
Un utilizator al Forumului AvocatNet.ro se confruntă cu o problemă într-un proces civil. Acesta spune că a observat atașate la dosar două declarații neadevărate referitoare la speța respectivă, ale unor persoane necunoscute. Cititorul menționează că declarațiile în cauză n-au fost cerute de instanță și vrea să afle dacă vor fi luate în calcul de complet și cum le poate înlătura.
Cititorul nostru a fost ajutat de avocata Gabriela Gerber, care i-a spus că „probele se administrează prin mijlocirea instanței, în condiții de contradictorialitate, după ce mai întâi au fost încuviințate de instanță ca fiind pertinente, concludente și utile soluționării cauzei”.
Specialista a mai precizat că, „în cazul în care probele nu au fost propuse și încuviințate de instanță, dacă nu au fost puse în discuția părților, ele urmează a fi înlăturate din cuprinsul probatoriului (nu vor fi avute în vedere de judecător cu ocazia deliberării asupra soluției) la solicitarea expresă a părții în acest sens”.
Totuși, „au existat, însă, și situații în care instanța a luat în seamă declarația scrisă de mână de o persoană și apoi depusă la dosar, fără ca acea persoană să fie audiată”, a avertizat avocatul Claudiu Lascoschi.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
Cititorii AvocatNet.ro pot pune întrebări pe forumul nostru pentru a obţine gratuit răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii. Totuşi, cititorii ar trebui să se folosească de răspunsurile din forum doar pentru informare prealabilă.
Comentarii articol (4)