1. Angajatorul nu mi-a plătit banii mai multe luni de zile. Ce e de făcut acum?
Un francez și-a dat seama că angajatorul român nu i-a virat în cont sumele de bani pentru mai multe luni de zile. Prin urmare, dorește să afle ce trebuie să facă pentru a-și recupera banii neplătiți, cui trebuie să se adreseze și cum.
Cornel Vasile, consilier juridic, îl sfătuiește să facă o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din raza căruia face parte sediul social al angajatorului, să introducă o cerere la tribunalul în raza căruia își are domiciliul/locul de muncă în maximum trei ani de la data la care trebuia plătit salariul, având în vedere că nu va trebui să scoată din buzunar banii de taxă judiciară, dar îi sugerează și rezolvarea conflictului de muncă prin mediere.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
2. Profesorul comite o infracțiune dacă se uită în telefonul unui elev?
Se pleacă de la ideea în care cineva (oricine) intră nepermis în conținutul telefonului mobil al altcuiva și citește mesajele, vede istoricul apelurilor, fotografiile făcute etc. Apoi, discuția se centrează pe ipoteza următoare: profesorul, mai mult sau mai puțin deranjat de folosirea de către un elev a telefonului mobil în timpul orei, nu doar că-i confiscă telefonul, dar începe să se uite prin conținutul acestuia.
Este sau nu o problemă aici? Consultanții îi răspund forumistului că există o problemă -- și încă una penală! Situația descrisă mai sus se poate încadra într-o infracțiune de violare a secretului corespondenței, dincolo de orice problemă de ordin moral. Deși este adevărat că un profesor are dreptul să interzică folosirea telefonului mobil în timpul orei, Statutul elevului fiind actul care indică, printre altele, acest lucru, cadrul didactic nu are dreptul să-i controleze telefonul unei elev fără acordul său.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
3. Nepotul ar trebui "să se lupte" la moștenire cu celelalte rude ale bunicilor săi?
Situația expusă în întrebarea adresată în forumul nostru e următoarea: cei doi părinți locuiesc deocamdată în apartamentul părinților soțului (unic copil); soția își pune problema dacă copilul său va putea să piardă apartamentul respectiv de la bunicii săi, după ce aceștia nu vor mai fi în viață și nici tatăl copilului.
Raluca Bălan, notar, îi explică celei care e preocupată de această problemă că nu are de ce să-și facă griji, pentru că un copil moștenește tot și nu e nevoie să împartă nimic cu veri, mătuși ș.a.m.d. "Dacă soțul dumneavoastră ar deceda înaintea socrilor, apartamentul va fi moștenit direct de nepot. Dacă soțul dumneavoastră ar deceda după socri, întâi va moșteni el (soțul), apoi se va dezbate succesiunea după soț și, mai departe, va moșteni nepotul (3/4) și dumneavoastră (1/4). Rudele socrilor nu au nicio legatură", explică notarul.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
Cititorii avocatnet.ro pot pune întrebări pe forumul nostru pentru a obţine gratuit răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii. Totuşi, cititorii ar trebui să se folosească de răspunsurile din forum doar pentru informare prealabilă.
Comentarii articol (0)