Prin intermediul rubricii "Anunţuri" de pe site-ul propriu, ANAF anunţă că scoate la licitaţie numeroase bunuri confiscate în ultima perioadă de la persoane fizice sau de la firme, pe întreg teritoriul ţării. Astfel, printre numeroasele bunuri sechestrate pe care Fiscul vrea să le valorifice prin licitaţie se regăsesc bunuri precum apartamente sau case, dar şi autovehicule.
Pe lângă dovada plăţii garanţiei de participare (10% din prețul de pornire), persoanele care doresc să se înscrie la o astfel de licitaţie trebuie să prezinte Fiscului mai multe documente, inclusiv o copie de pe actul de identitate, în cazul persoanelor fizice, în timp ce firmele sunt obligate să depună o copie de pe certificatul unic de înregistrare eliberat de Registrul Comerţului (în cazul firmelor din străinătate, actul de înmatriculare tradus în limba română). Totodată, cei interesaţi să achiziţioneze bunul scos la licitaţie se vor prezenta la data stabilită şi locul fixat pentru vânzare şi cu o dovadă emisă de creditorii fiscali cum că nu au obligaţii fiscale restante, precum şi o împuternicire (procură specială) pentru persoana care îl reprezintă pe ofertant, dacă este cazul.
Ce apartamente și case poți cumpăra
Spre exemplu, prin intermediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sibiu, Fiscul a anunţat recent că pe data de 4 august organizează la sediul instituţiei din Sibiu o a treia licitaţie pentru vânzarea unui bun imobil, respectiv un apartament cu trei camere, cu o suprafaţă de 76 mp, aflat în proprietatea a două persoane fizice. Potrivit anunţului instituţiei, apartamentul situat pe strada Ioan Albabei din Sibiu este evaluat la suma de 231.500 de lei, iar licitaţia porneşte de la suma de 115.750 de lei.
Totodată, comunicatul Fiscului informează că transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile în urma executării silite este scutit de taxă pe valoare adăugată (TVA), iar cei interesaţi în cumpărarea bunului imobil sunt invitaţi să prezinte, până în ziua precedentă termenului de vânzare, care este 4 august, oferta de cumpărare, inclusiv dovada plăţii unei taxe de participare, reprezentând 10% din preţul de pornire a licitaţiei. De altfel, aceasta este una dintre condiţiile impuse doritorilor în cazul vânzării prin licitaţie, respectiv plata unei taxe de participare reprezentând 10% din preţul de evaluare, diferenţa de bani urmând a fi achitată ulterior de noul proprietar.
Şi la Giurgiu, spre exemplu, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice din localitate scoate la licitaţie un apartament cu două camere cu o suprafaţă utilă de 39 mp, al cărui preţ de evaluare sau de pornire a licitaţiei, fără TVA, este stabilit la 51.300 de lei. De altfel, potrivit unui anunţ recent al instituţiei, vânzarea prin licitaţie publică (a doua) va avea loc vineri, la ora 10.00, la sediul ANAF din Giurgiu, persoanele interesate să cumpere imobilul fiind aşteptate să prezinte oferta de cumpărare până cel târziu joi la ora 16.30.
Ca în cazul apartamentului scos la vânzare la Sibiu, şi pentru cel din Giurgiu ofertanţii trebuie să achite taxa de participare reprezentând 10% din preţul de pornire al licitaţiei şi să depună documentele enumerate anterior.
La Râmnicu Vâlcea, Administraţia Finanţelor Publice din localitate va organiza pe 4 august o a doua licitaţie publică pentru vânzarea unei clădiri în suprafaţă 140,38 mp, dispusă pe două nivele: parter şi etaj, care beneficiază de toate utilităţile (electricitate, apă, canalizare, gaze). Potrivit informaţiilor furnizate de Fisc, fundaţia clădirii este din beton armat, iar aspectul exterior se prezintă într-o stare medie. Licitaţia va porni de la preţul 80.938 de lei, iar cei interesaţi pot prezenta oferta de cumpărare până pe 3 august.
Şi la Botoşani, persoanele interesate se pot prezenta pe 2 august la licitaţia organizată de Fisc la sediul său pentru vânzarea unei case din lemn, în suprafaţă de 91,20 mp, pentru care ANAF a stabilit preţul de pornire la 13.527 de lei.
Serviciul Fiscal Municipal Curtea de Argeş a anunţat, la rândul său, că pe 9 august va vinde prin licitaţie publică mai multe bunuri imobile aparţinând unui debitor persoană fizică, inclusiv o clădire cu destinaţie de locuinţă, având o suprafaţă de 86 mp, situată în localitatea Curtea de Argeş şi al cărei preţ de pornire este fixat la 55.409 lei (exclusiv TVA).
Ce maşini scoate Fiscul la vânzare
Pe lângă proprietăţile imobiliare, Fiscul organizează în următoarele săptămâni şi licitaţii pentru vânzarea unor autoturisme. Astfel, spre exemplu, pe 5 august, la sediul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, din sectorul 2, strada Dimitrie Gerota, Fiscul va vinde prin licitaţie mai multe maşini, printre care un Ford Transit Tourneo, fabricat în 2006, având o capacitate cilindrică de 1.753 cmc şi fiind evaluat la suma de 5.935 de lei, sau un Opel Corsa din anul 2007, motor diesel, cu o capacitate cilindrică de 1.248 cmc şi un preţ de pornire al licitaţiei stabilit de Fisc la 8.700 de lei.
Şi în cazul acestora, înscrierea la licitaţie se face prin plata unei garanţii de participare la licitaţie de 10% din valoarea de pornire şi prezentarea actelor necesare.
De asemenea, joi dimineaţă, la Vâlcea, va avea loc o licitaţie publică în care se vor vinde mai multe bunuri, printre care şi un autotractor Iveco cu semiremorcă, fabricat în anul 2000 şi căruia autorităţile i-au fixat un preţ de 49.000 de lei.
În altă ordine de idei, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Hunedoara a organizat recent o licitaţie pentru vânzarea unui autoturism Alfa Romeo 156, fabricat în anul 2000, cu o capacitate cilindrică de 1.910 cmc şi un preţ de pornire de 2.808 lei, dar şi pentru un Audi 80 din 1990, cu o capacitate cilindrică de 1.588 cmc şi un preţ de pornire de 1.497 de lei.
Notă: Toate bunurile scoase la licitaţie de Fisc pot fi urmărite pe site-ul instituției, în zona de anunțuri.
Comentarii articol (3)