Potrivit prevederilor legale, legitimația de verificare fiscală este documentul care atestă împuternicirea specială a titularului în fața contribuabilului, care implică exercițiul autorității de stat, acordată pe timpul îndeplinirii atribuțiilor ce îi revin acestuia.
Acest document se eliberează inspectorilor cu atribuții de verificare fiscală pentru desfășurarea verificării situației fiscale personale și a inspecției fiscale privind impozitul pe venit asupra tuturor persoanelor impozabile, indiferent de forma lor de organizare, pe întreg teritoriul țării.
Până miercuri, modelul acestui act era aprobat prin Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 1751/2012, însă instituția a aprobat o nouă variantă a documentului, prevederile fiind cuprinse în Ordinul ANAF nr. 2225/2016, act normativ apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 564 din 26 iulie și care a intrat în vigoare astăzi.
Potrivit actului normativ recent publicat în Monitor, legitimațiile care au fost emise în baza vechiului cadru legislativ vor fi valabile în continuare și vor fi folosite de către personalul cu atribuții de verificare a situației fiscale personale până la emiterea noilor legitimații de verificare fiscală, dar nu mai târziu de șase luni de la data intrării în vigoare a acestuia.
Ordinul ANAF nr. 2225/2016 prevede că, la fel ca până acum, legitimațiile de verificare fiscală au un regim special, sunt nominale, netransmisibile și semnate de președintele Fiscului.
Această legitimație de verificare fiscală nu este valabilă decât dacă este însoțită de un ordin de serviciu semnat de directorul general al Direcției generale control venituri persoane fizice.
În altă ordine de idei, în actul normativ recent publicat în Monitor se mai prevede și faptul că pierderea sau furtul legitimației de verificare fiscală trebuie anunțate în presă și Direcției generale control venituri persoane fizice, în termen de 48 de ore, pentru ca actul să poată fi anulat.
La data încetării activității, titularul legitimației de verificare fiscală trebuie să depună actul la Direcția mai sus menționată, tot în vederea anulării sale.
Iată cum trebuie să arate noua legitimație de verificare fiscală:
Important! Orice inspector care vine în control trebuie să dețină și o insignă a Fiscului, al cărei model a fost și el modificat prin intermediul Ordinului ANAF nr. 2225/2016. Insigna metalică este inserată pe suport din carton, îmbrăcat în piele şi ştanţat cu forma insignei. Astfel, noul model folosit de către inspectorii ANAF este următorul: