Stăpânii animalelor de companie trebuie să respecte anumite reguli când le scot pe acestea la plimbare, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Pentru păstrarea unui mediu curat şi civilizat, dar şi pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor care se joacă în parcuri sau alte spaţii amenjate pe domeniul public, posesorii de câini (şi nu numai) sunt obligaţi să cureţe mizeria lăsată de patrupede.
Mai exact, proprietarii trebuie să aibă asupra lor materialele necesare (făraş, mătură, pungă etc.) pentru curăţarea locului şi evacuarea dejecţiilor fiziologice, astfel încât să nu se creeze un disconfort la deplasarea pe trotuare pentru cetăţeni, iar cei mici, în special, să nu fie expuşi riscurilor de îmbolnăvire.
De altfel, măsurile pentru păstrarea igienei publice se regăsesc în documente adoptate la nivel local de autorităţi, aşa cum este şi Hotărârea Consiliului Local General al Municipiului Bucureşti nr. 120/2010, care prevede sancţionarea cu amenzi cuprinse între 200 şi 500 de lei pentru cei ce nu respectă prevederile de mai sus.
Chiar în această perioadă, Primăria Sectorului 4 derulează o campanie de informare și conștientizare în rândul posesorilor de animale de companie, prin care vrea să reamintească acestora obligaţiile ce le revin. Potrivit unui comunicat de presă recent al instituţiei, la nivelul sectorului 4 există deja 50 de dispensere care eliberează gratuit materialele necesare curățării domeniului public, respectiv mănuși și pungi de plastic, menite să vină în sprijinul proprietarilor.
"Tot ce mai rămâne este ca posesorii de animale de companie să dovedească simț civic și să le utilizeze (materialele pentru curăţare, n. red.), iar pliantele care sunt deja distribuite pe raza Sectorului 4 au rolul de a-i informa, într-o primă fază, față de măsurile coercitive ce pot fi îndreptate împotriva lor, dacă nu respectă curățenia și ignoră normele de conviețuire socială și pe cele ale bunului simț", scrie în anunţul publicat săptămâna precedentă pe site-ul instituţiei.
În plus, pe timpul plimbării animalelor pe domeniul public, proprietarii au şi alte obligaţii prevăzute de legislaţia în vigoare, după cum urmează:
- să nu permită accesul animalelor de companie pe spațiile verzi din parcuri, grădini publice și cele aferente ansamblurilor de locuințe, în spațiile de joacă amenajate pentru copii, în magazine și pieţe de desfacere a produselor agroalimentare;
- să menţină câinii în lesă, iar celor din categoria câinilor agresivi să le pună obligatoriu şi botniţă.
Ca şi în cazul în care nu strâng excrementele animalelor de companie pe care le deţin, stăpânii riscă, la nivelul municipiului Bucureşti, amenzi cuprinse între 200 şi 500 de lei dacă permit accesul patrupedelor în locurile enumerate anterior sau dacă acestea nu poartă botniţă şi nu nu sunt ţinute în lesă.
Notă: Conform OUG nr. 55/2002, proprietarii de câini periculoşi din categoria I (Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor) sunt nevoiţi să încheie o asigurare de răspundere civilă pentru aceştia. Aveţi detalii aici.
Amenzi maxime mai mari în alte oraşe
Aşa cum am precizat deja, cadrul legal pentru menţinerea curăţeniei de către posesorii de animale de companie este dat, la nivelul Capitalei României, de Hotărârea nr. 120 din 30 iunie 2010. În acelaşi timp, există decizii asemănătoare adoptate de autorităţile locale din celelalte oraşe ale ţării.
Spre exemplu, la Cluj-Napoca, reglementările amintite sunt cuprinse în Hotărârea Consiliului Local nr. 354/2015, document care stabileşe că "însoţitorii de câini au obligaţia de a păstra curăţenia spaţiului public prin colectarea de îndată a dejecţiilor câinelui însoţit". În plus, "pe toată durata plimbării câinilor în spaţiul public, însoţitorii vor avea asupra lor pungi în vederea menţinerii curăţeniei în urma câinelui".
De altfel, nerespectarea dispoziţiilor de mai sus constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 400 la 600 de lei.
Şi la nivelul municipiului Călăraşi, autorităţile au aprobat un Regulament de gestionare a populaţiei canine din oraş, prin care îi obligă pe deţinătorii de câini sau însoţitorii acestora ca, în locurile expuse publicului, să:
- poarte asupra lor materialele necesare pentru curăţirea locului şi evacuarea excrementelor animalului (pungă şi mănuşi de unică folosinţă sau pungă şi mătură cu făraş);
- să cureţe în urma animalului şi să arunce resturile rezultate la gunoi.
Amenzile stabilite de Primăria din Călăraşi pentru cei ce nu respectă prevederile menţionate pleacă de la 100 de lei şi ajung până la 600 de lei.
Notă: Prevederi asemănătoare există şi la nivelul celorlalte oraşe din România, cum este şi cazul Timişoarei (detalii aici). Potrivit normelor în vigoare, de constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă reprezentanţii poliţiei locale.
Dacă ţi-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem şi altele. Le găseşti pe toate aici.
Comentarii articol (13)