avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legile privind proprietarii animalelor de companie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legile privind proprietarii animalelor de companie

Buna ziua,

Fiind proprietarul unui caine metis de talie medie(16-17kg),cu varsta de 1 an si 3 luni, am inceput sa ma documentez privind legislatia proprietarilor animalelor de companie,mai ales ca am avut si cateva probleme cu vecinii de bloc...Am gasit bineinteles Legea 55/2002 care prevede in art. 1 si art.2 rasele cainilor periculosi si obligatia stapanului de a plimba cainele in spatiul public doar cu lesa si botnita.(articol din care reiese faptul ca eu imi pot plimba cainele in spatiul public fara botnita).
Tot Legea 55/2002 art.20 prevede constatarea contrventiilor si aplicarea sanctiunilor de catre Inspectorii Politiei Sanitar Veterinare si de catre personalul anume desemnat din cadrul Ministrului de Interne.(de unde inteleg ca, agentii de politie nu au calificarea necesara pentru diferentierea raselor canine dupa criteriul agresivitate).
Hotararea 120/2010 prevede ca proprietarii de animale, in timpul plimbarii animalelor pe domeniul public,sa detina asupra lor materiale necesare pentru curatarea locului si evacuarea dejectiilor fiziologice(faras,matura,punga,etc)
Tot odata am gasit si Hotararea 208/2011 data de Consiliul Local Arad(oras in care locuiesc) care in art. 25 prevede ca, cainii cu masa mai mare de 15kg vor purta obligatoriu zgarda,lesa si botnita cand sunt plimbati pe domeniul public, iar art. 30 prevede ca stapanii animalelor de companie sa detina asupra lor o punga de hartie pentru ridicarea dejectilor solide si un recipient de 1l de apa pentru spalarea urmelor de urina.
Intrebarile mele sunt: Hotararea 208 a Consiliului Local este cea care ar trebui respectata sau Legea 55/2002?Din punctul meu de vedere aceste legi sunt usor in contradictie..
De asemenea in legislatia asociatilor de proprietari referitor la cresterea animalelor de companie in propriul imobil, nu am gasit nimic in afara de asigurarea sigurantei celorlalti locatari.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:16, 15 Iunie 2018
Fiecare autoritate publica locala poate emite HCL prin care prevede concret conditii detinere animale de companie in imobile de locuit in comun
Exista primarii care au impus conditii stricte =acordul tuturor vecinilor pentru cei care detin animale de companie
De asemenea este concret prevazut inclusiv numarul maxim de animale de companie care pot fi detinute in imobile de locuit in comun
Hotararile de consiliu local pot completa legislatia la nivel national pentru lamuriri suplimentare si o aplicare mai usoara, strict legata de conditiile locale, fara a putea contine insa, prevederi contrare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pv in absența , câine fara botniță KrmenM99 KrmenM99 Dețin un labrador , de 5 ani , ies cu el întotdeauna fara botniță și pentru că legea îmi permite ,dar este și un câine blând Mama a ieșit cu el la ... (vezi toată discuția)
Plimbare caine OPLA OPLA Buna ziua, in cazul unui caine din rasa ciobanesc german este obligatoriu ca atunci când ies cu acesta la plimbare pe domeniu public sa fie purtat in lesa? ... (vezi toată discuția)
Au voie caini fara lesa in bucuresti? Rox_ Rox_ Buna ziua. In cartierul meu sunt cateva persoane care isi lasa cainii pe strada fara lesa. Problema este, nu stiu de ce, in principiu cu stapanii celor de ... (vezi toată discuția)