Sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă sunt reglementare în legislaţia românească prin Legea nr. 76/2002, act normativ care acordă persoanelor care au încetat raporturile de muncă din motive ce nu ţin de persoana lor dreptul de a beneficia de o indemnizaţie de şomaj, cu respectarea următoarelor condiţii:
- foştii salariaţi să aibă un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
- să nu realizeze venituri, sau, în cazul în care realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii, acestea să fie mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare (şi în 2016, valoarea acestuia este de 500 de lei - detalii sunt aici);
- să nu îndeplinească condiţiile de pensionare, conform legii;
- să fie înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
Totodată, potrivit aceluiaşi act normativ, în vederea certificării stagiului minim de cotizare, de 12 luni, şi a stabilirii dreptului la indemnizaţie de şomaj, angajatorii sunt obligaţi să elibereze persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu o adeverinţă din care să rezulte baza lunară de calcul a contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj, stabilită potrivit Codului fiscal, pentru fiecare lună din ultimele 12 luni pentru care s-a datorat contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Conform instrucţionilor de completare a documentului, adeverinţa se completează descrescător pentru maximum 12 luni de la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu pentru care angajatorul are obligaţia de a vira în contul bugetului asigurărilor pentru şomaj sumele reprezentând contribuţiile prevăzute de lege.
De altfel, de mai bine de doi ani, adeverinţa are un nou model, aprobat prin intermediul Hotărârii de Guvern nr. 119/2014, document aflat în vigoare la acest moment. Cu alte cuvinte, asta înseamnă că modelul utilizat până acum este valabil şi în acest an.
Notă: Un model al adeverinţei de şomaj, pe care angajatorii sunt obligaţi să îl completeze în prezent, poate fi descărcat din fişierul ataşat acestui articol.
Urmăriți tag-ul Biblioteca virtuală AvocatNet.ro, unde vom continua să publicăm, pentru descărcare, documente utile ce nu ar trebui să lipsească niciunui contribuabil care vrea să fie la curent cu noutățile legislative. Descărcați de AICI și celelalte documente pe care le-am publicat până acum în Biblioteca virtuală AvocatNet.ro, inclusiv Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, actualizate şi adnotate cu ordinele emise de Fisc.