Potrivit Legii nr. 76/2006, somerii carora le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor, beneficiaza de indemnizatie de somaj daca au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii si daca nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare.
Acelasi act normativ stabileste ca, in vederea certificarii stagiului minim de cotizare, de 12 luni, si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit Codului fiscal, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni pentru care s-a datorat contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj.
Modelul adeverintei a fost modificat in aceasta primavara, prin HG nr. 119/2014, publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr. 197 din 20 martie si intrata in vigoare la aceeasi data.
Modelul de adeverinta folosit in trecut, precum si modelul nou, ce trebuie utilizat de angajatori incepand din luna martie, sunt disponibile in fisier atasat. (documentele sunt prelucrate de pe site-ul AJOFM Vrancea si monitoruloficial.ro)
Pana la intrarea in vigoare a HG nr. 119/2014, reglementarile stabileau ca in adeverinta trebuie mentionat inclusiv daca se inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj, precum si perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade. Normele intrate recent in vigoare au adus unele modificari la acest capitol, in sensul ca in adeverinta nu mai trebuie evidentiate si debitele sau perioadele in care nu s-au platit contributiile.
In schimb, adeverinta contine, ca si in trecut, date cu privire la perioadele in care s-a prestat activitatea, perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu au fost suspendate, precum si data si motivul incetarii acestora.
"Datele privind raporturile de munca sau de serviciu se verifica si se certifica de agentiile pentru ocuparea fortei de munca pe baza inscrisurilor efectuate in carnetul de munca pentru perioadele pana la data de 31 decembrie 2010, si pe baza informatiilor care se pun la dispozitia agentiilor pentru ocuparea fortei de munca prin sistemul informatic al ANOFM de catre Inspectia Muncii, pentru perioade ulterioare datei de 31 decembrie 2010", se mentioneaza in normele elaborate de Ministerul Muncii.
In ceea ce priveste conformitatea datelor referitoare la baza de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, acestea vor fi verificate si certificate pe baza informatiilor cuprinse in declaratiile lunare privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate depuse de angajator sau platitorul de venit.
Daca sunt identificate neconcordante intre continutul adeverintei si informatiile din cuprinsul acestor declaratii, agentiile pentru ocuparea fortei de munca solicita in scris angajatorului corectarea respectivelor documente si depunerea lor la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 5 zile lucratoare de la data primirii solicitarii.
In situatia in care, pana la data de 31 decembrie 2010, nu exista intocmit carnet de munca, dovada existentei unor raporturi de munca sau de serviciu pana la data de 31 decembrie 2010 se efectueaza cu alte acte prevazute de lege.
Atentie! Angajatorii care refuza sa elibereze adeverinta risca o amenda contraventionala de la 3.000 la 5.000 lei.