avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj

Buna ziua,

Am o vechime in munca de 21 de ani (evidentiati in CM), in luna Martie m-am prezentat la agentia de somaj din Galati, pentru depunerea dosarului de somaj.Mi s-a cerut stagiul de cotizare de la toate unitatile la care am lucrat din anul 2002. Am putut aduce doar de la ultimile 2 locuri de munca adica incepand cu anul 2006 pana in prezent. Deoarece nu am adus stagiul de cotizare din 2002 pana in 2006 acesti ani nu s-au luat in considerare ca si vechime deci indemnizatie de somaj fiind mai mica calculata cu procent de 7%, nu cu 10% cum prevede legea. Ce pot face in acest caz?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:12, 19 Mai 2011
1. Agentia de Somaj are dreptate. Iata ce spune Norma de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 18.
(1) In vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit titlului IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia au retinut si au virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, urmatoarele:
a) daca inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
b) perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;
c) daca se regasesc in una dintre situatiile prevazute la art. 34 alin. (2) din lege.

(2) Adeverinta prevazuta la alin. (1) va contine si date cu privire la perioadele in care s-a prestat activitatea, perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu au fost suspendate, precum si data si motivul incetarii acestora, date care se verifica si se certifica de agentiile pentru ocuparea fortei de munca pe baza inscrisurilor efectuate in carnetul de munca, pentru perioadele pana la data de 31 decembrie 2010, si pe baza informatiilor care se pun la dispozitia agentiilor pentru ocuparea fortei de munca de inspectia muncii, pentru perioade ulterioare datei de 31 decembrie 2010.

(3) Adeverinta prevazuta la alin. (1) se verifica si se certifica in ceea ce priveste datele referitoare la baza de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, pe baza informatiilor cuprinse in declaratiile lunare privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, prevazute la titlul IX2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, depuse de angajator, care se pun la dispozitia agentiilor pentru ocuparea fortei de munca electronic, din sistemul informatic al Ministerului Finantelor Publice.

(4) In situatia in care pana la data de 31 decembrie 2010 nu exista intocmit carnet de munca, dovada existentei unor raporturi de munca sau de serviciu pana la data de 31 decembrie 2010 se efectueaza cu alte acte prevazute de lege.

(5) In situatia in care sunt identificate neconcordante intre continutul adeverintei si informatiile din cuprinsul declaratiilor prevazute la alin. (3) depuse de angajator si/sau inscrisurile efectuate in carnetul de munca pana la data de 31 decembrie 2010 ori se constata ca angajatorul nu a depus potrivit prevederilor legale declaratia lunara, agentiile pentru ocuparea fortei de munca solicita in scris angajatorului corectarea respectivelor documente si depunerea lor la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 5 zile lucratoare de la data primirii solicitarii, cu exceptia declaratiei lunare care se depune potrivit titlului IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.”
...
(7) Neeliberarea de cãtre angajator a adeverinţei prevãzute la alin. (1) constituie contravenţie, potrivit art. 113 lit. j) din lege, şi se sancţioneazã cu amenda prevãzutã la art. 114 alin. (1) lit. a) din lege de cãtre organele de control mãsuri active ale structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã care au competenţa constatãrii şi sancţionãrii celorlalte contravenţii prevãzute de lege.

2. Fata de cele de mai sus luati legatura cu angajatoprii dvs. pentru a va elibera adeverintete necesare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dana codreanu dana codreanu Buna ziua. Va rog, daca se poate sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu procedura prin care se poate lua indemnizatia de somer pentru un caz concret. Sotul ... (vezi toată discuția)
Control ajofm cirsteaioana cirsteaioana Buna seara, Am avut control de la Ajofm si mi-a spus ca sunt pasibila de amenda daca un salariat pleaca cu acordul partilor, adica 55 lit b, si eu la plecare ... (vezi toată discuția)
Anexa 11 somaj obligatorie? petronel11 petronel11 Buna ziua, Avem un coleg care si-a dat demisia. Este obligatoriu pentru angajator sa completeze aceasta adeverinta (anexa 26 Hotararea 174/2002)? Va rog sa ... (vezi toată discuția)