Soluţia bancherilor la criza creditelor de casă: asigurarea de viaţă. Şapte bănci cer asigurare şi reduc avansul, scrie economica.net.
După o perioadă de derută, de majorări şi reduceri succesive de avans pentru creditul de achiziţie al unui imobil, şapte bănci par să fi găsit mixul perfect. Creditul care acoperă toate riscurile băncii şi poate fi accesibil şi clienţilor arată aşa: avans de 15%-25% din valoarea imobilului, dobândă sub 4% în lei, un comision anual de administrare şi o poliţă de asigurare de viaţă (cu un cost de circa 0,3% din soldul creditului). Asigurarea de viață pare să fie o alternativă viabilă a majorării avansului, măsură care omoară piața ipotecară.
La ora actuală, avansurile solicitate de băncile comerciale se situează între 15%-20% şi 35% pentru creditul imobiliar în lei. În funcţie de bancă dobânzile sunt mai mari sau mai mici, creditul are sau nu mai multe comisioane şi produsul este însoţit sau nu de o asigurare de viaţă. Instituţiile de credit sunt în căutarea mixului perfect pentru a putea creşte cererea pe această piaţă. BCR, de exemplu, a introdus varianta avansului diferenţiat, în funcţie de judeţul în care este făcută achiziţia imobilului.
Lira sterlină s-a ieftinit cu un leu, faţă de începutul anului. Cât de tare ne loveşte deprecierea monedei britanice, titrează adevărul.ro.
Lira sterlină s-a depreciat cu un leu, de la 6,18 lei, cât valora în primele zile ale anului. Numai după referendumul pentru Brexit, leul a câştigat peste 12% în faţa lirei britanice, care a coborât de la 5,9 lei la 5,18 lei, cât este cotaţia în prezent.
O depreciere cu 15% a lirei sterline cauzează exportatorilor români în Marea Britanie pierderi zilnice de 1,5 milioane de euro, în baza contractelor aflate în derulare, a declarat copreşedintele Consiliului de Export al României, Mihai Ionescu.
„La o cădere a lirei sterline de 15%, avansată de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, înseamnă că noi vom pierde 1,5 milioane de euro în fiecare zi din export. Comerţul României cu Marea Britanie se ridică la 4 miliarde de euro, din care 2,4 miliarde export şi 1,6 miliarde import. Deci, balanţa este activă. Mai mult, pe primul trimestru, avem o creştere a exportului de 15% şi de 5% la importuri, deci se menţine trendul de balanţă activă“, a explicat Mihai Ionescu.
Comentarii articol (0)